Små tuer kan velte svære lass!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  fredag 19. okt 2018
 • AV:
  Mette Newth
21 unge US

Den 29 okt. møter 21 unge amerikanske saksøkere i U.S. District Court of Oregon. Da starter deres historiske klimasøksmål mot president Trump. De hevder at regjeringens politikk fremmer klimaendringene, følgelig bryter regjeringen ungdommenes grunnlovfestete rett til «life, liberty and property», samtidig som den svikter sin plikt til å forvalte vitale naturressurser på vegne av landets borgere.

Historisk viktig rettssak

Av Mette Newth, forfatter og aktivist for miljø og menneskeretter

Med solid støtte fra framtredende jurister og forskere, og med stadig større oppslutning fra unge og eldre hjemme og internasjonalt, har de unge saksøkerne i tre år drevet saken sin framover i ulike rettsinstanser.  Men presidenten vil ikke møte USAs unge borgere i retten, og 9 oktober i år forsøkte regjeringen for tredje gang å få saken utsatt i påvente av høyesteretts vurdering av søksmålets forhold til grunnloven. 15 oktober avviste U.S. Court of Appeals for the Ninth Circuit for tredje gang forsøket på utsettelse.

De unge saksøkerne og organisasjonen Our Children’s Trust har dermed all grunn til å juble. Det har også James Hansen, verdensledende klimaforsker og en utrettelig forkjemper for våre etterkommeres rett til en levelig klode. Ikke bare er dr. Hansen et sentralt vitne i rettsaken, han er også bestefar til Sophie, en av de 21 saksøkerne. «Jeg var svært stolt av Sophie som gjorde en strålende innsats med sin vitneforklaring overfor motpartens advokater for et par uker siden», skriver James Hansen i en epost til oss. «Også de øvrige unge vitnene gjorde en flott jobb. Det skyldes utvilsomt at de med stor oppriktighet og besluttsomhet. gikk inn i denne aksjonen.» 

«Jeg tror ikke at Trump-regjeringen vil lykkes med forsøkene på ytterligere forsinkelser – jeg håper virkelig ikke det!» legger Hansen til. «Jeg er overbevist om at vi vil seire på tingrett-nivå, også ved en eventuell appell til Høyesterett, fordi vår sak er så grundig festet i USAs grunnlov.»

Den 17 oktober ba regjeringen for tredje gang U.S. Supreme Court om utsettelse av rettsaken, til tross for at dette er blitt avvist to ganger tidligere, seinest 31 juli i år. Selvsagt er det grunn til optimisme også denne gangen, men det er en vesentlig forskjell på Supreme Court i juli og nå. Som kjent vant Trump nylig kampen om utnevnelsen av høyesterettsdommer, dvs. at flertallet av dommerne nå er konservative. Hva dette betyr for ungdommenes klimasøksmål vil nok snart bli avklart. Det kan jo hende at FNs klimapanels alarmerende rapport av 9 oktober, med dystre utsikter for de 21 saksøkerne og kommende generasjoner, faktisk gjør inntrykk på flertallet av dommerne.

Barnas klima er vår sak!
«Mens voksne i verden reagerer med apati, likegyldighet eller fornektelse, har jeg de siste to årene truffet barn og unge over hele kloden som handler, som gjør noe. På grunn av dem nekter jeg å la meg lamme av frykt når jeg leser om den siste rapporten fra FNs klimapanel, jeg velger å ikke la meg demoralisere av regjeringen og alle andre som stikker hodet i sanden (eventuelt i smeltet permafrost).» Skriver forfatter Teresa Grøtan på NRK Ytring 14.10.18.

Grøtans beskrivelse kjenner sikkert mange eldre klima/miljø-aktivister seg i igjen i. «Barnas klima er vår sak!» er BKA – Besteforeldrenes klimaaksjons motto. Det er bl.a. inspirert av James Hansens brannfakkel-bok «Storms of my grandchildren», og det fikk i 2017 dobbelt betydning da BKA gikk inn som partshjelper i Greenpeace og Natur og Ungdoms «Klimasøksmål Arktis» mot staten. Vi tapte selve saken i tingretten – dvs. å hindre ny oljeutvinning i sårbare Arktisk – men retten var enig i at § 112 i Grunnloven er en rettighets-bestemmelse. Når anken behandles i lagmannsretten i november 2019, vil nok dette spille inn. Samtidig må en kunne forvente at alvoret i klimaendringene, slik vi vitterlig har opplevd dette året og verdens klimaforskere varsler mer dystert om i klimapanelets rapport, vil tillegges vekt. De som rammes aller hardest av løpske klimaendringer er dagens barn og unge. De har ikke tid til å vente til fornuften seirer. De – som sammen med voksne – må gå rettens vei fordi politikere somler eller svikter, i Norge som i USA, i Sveits og Pakistan som i Holland.

Men undere kan skje i rettsalen, det kan miljøstiftelsen Urgenda vitne om. Den representerer 900 borgere i klimasaken mot den nederlandske stat, som ble vunnet i 2015, og nå – den 9 oktober –  igjen i ankedomstolen.

Det er neppe makta som skremmer unge aktivister,
– snarere er det avmakt.
Da Trump-regjeringen 9 oktober for tredje gang forsøkte å få saken utsatt, uttalte Our Children’s Trust sin leder og juridiske hovedrådgiver Julia Olson: «Å hevde at regjeringen vil lide større overlast enn landets borgere når regjeringen må delta I en rettsak der landets yngste borgere fremmer legitime påstander om grunnlovsstridige skader for en føderal domstol (festet i Artikkel III i USAs grunnlov), det er et hån mot demokratiske prinsipper.» Julia Olson er også energisk og urokkelig støtte for de 21 unge saksøkerne. «Vi går til rettsak 29 oktober», tilføyde hun bestemt.

Ingen må tro at de 21 unge saksøkerne og deres mange støttespillere kommer uforberedt til rettsaken. Ingenting tas for gitt. Alle vet at nettopp denne rettsaken kan representere et historisk vannskille i kampen for en levelig framtid for generasjoner barn og unge. Men motparten har den mektige oljeindustrien på sitt lag. Det gjelder nå å mobilisere støtte fra enda større deler av befolkningen i USA og internasjonalt. Our Children’s Trust planlegger støtteaksjoner for de 21 saksøkerne over hele USA i dagene 28 og 29 oktober. Her hjemme kan vi bidra konkret med solidarisk støtte, men også engasjere andre og spre informasjon. Selv om det er all verdens forskjell mellom rettssystemene i USA og Norge, enn si Holland, har vi felles interesser i å kjempe barnas klimasak – også rettens vei. Og vi må ikke se bort fra at når liten tue velter stor lass i ett land, så kan det positivt påvirke prosessene – til og med de politiske – i andre land.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Oddbjørg Langset | 20.10.2018

  regjeringens politikk fremmer klimaendringene, følgelig bryter regjeringen ungdommenes grunnlovfestete rett til «life, liberty and property», samtidig som den svikter sin plikt til å forvalte vitale naturressurser på vegne av landets borgere.(sitatslutt) stemmer også i Norge med det nye statsbudsjettet. En omstillingsperiode av dimensjoner, er vi inne i nå! Da gjelder det å si i fra, holde presset oppe, så politikerne blir dristigere i sine vedtak.
  Godt vi har en Besteforeldrenes klimaaksjon som er med å si ifra!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*