Inntar Arendalsuka

BKA-sang-Arendal
«Du vet du er på Arendalsuka når du støter på en gjeng syngende pensjonister i Besteforeldrenes klimaaksjon», skrev Aftenposten 2016. Foto: Ivan Chetwynd

Med barnevogn som rullende stand, kassegitar og sang, stiller en gruppe besteforeldreaktivister på den politiske festivalen som begynner i Arendal på mandag. – Vi har tenkt å synes og høres i gatene der nede, sier Linda Parr som tar turen fra Oslo der hun er en aktiv lokallagsleder. Barnevogna er et symbol på hva klimakampen gjelder og vil få positiv oppmerksomhet blant folk, tror hun. – Vi prøver jo hele tida å appellere til både følelser og fornuft.

Lindas barnebarn Nora, 6 år, viser fram barnevogna som utstyres for innsats i Arendal.

Den rullende standen med tilhørende ambulerende besteforeldrekor (se sanger) skal være i aksjon de tre første dagene, mandag til onsdag, og sørge for at festivaldeltakerne ikke får lov å glemme det som er og blir det viktigste spørsmålet for alle som er opptatt av samfunnets og barnas framtid.

Varmen og ekstremtørken som har rammet vår del av verden denne sommeren, er en vekker, og en kraftig påminning om hvor sårbare vi er, mener Linda. I det siste har vi også fått nye skremmende advarsler fra klimaforskerne. Den globale snittemperaturen kan stige 4–5 grader over førindustriell tid. Havnivået kan stige 10–60 meter over dagens.

– Det grønne skiftet må skje fort, derfor prøver vi å skjære gjennom alt det vanlige utenomsnakket. Det er viktig å forstå at Norge er en sinke og ingen foregangsnasjon, slik mange fortsatt tror. Løpeseddelen vi har med oss til Arendal er tydelig på hva som må til for en kursendring. Vi kan absolutt ikke fortsette som nå, med puslete klimatiltak i det små og klimaødeleggende politikk i det store.

  • Vi må bygge ut mer jernbane og annen lavutslipps kollektiv transport. Begrense større veiprosjekter.
  • Begrense flytrafikken. Si nei til 3. rullebane på Gardermoen.
  • Legge en plan for avvikling av olje- og gassutvinningen, i samarbeid med fagbevegelsen.
  • Begrense egne utslipp og ikke basere oss på klimakvoter og importert biodrivstoff.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*