Jo, vi vet hva vi gjør

fly farger

KLIMAVERSTING. Flyreisene våre står for 12-15 % av norske klimagassutslipp, viser FIVH-rapport. Det meste er feriereiser.

At du som enkeltperson flyferierer verden rundt, kan synes ubetydelig i den store sammenheng. «Flyet går jo likevel», som noen sier. Men vi vet bedre. Problemet er at vi ikke gjør som vi vet, men slik alle andre gjør. Skal det bli forandring, må det restriksjoner til, mener Ruth Baumberger. Røykelov og forbud mot tobakksreklame har snart gjort oss til et røykfritt folk, enda så hekta mange var. Kanskje veien å gå også for å få bukt med andre skadelige vaner? Som flyreising?

Røyk og klima
‘Er det sant at du har røyka før?’ Barnebarnet ser på meg med store øyne. Jeg rekker ikke å svare før faren hennes forsvarer meg. ‘Joda, bestemor har røyka for mange år siden, men du skjønner, den gangen visste man ikke så mye om hvor skadelig det er’. Umiddelbart var jeg glad for forsvaret, men er det sant?

Nei. Jeg visste godt at røyking var skadelig den dagen jeg tente den første sigaretten. Men «alle» gjorde det, læreren, foreldrene, kjendiser, ja selv helsedirektøren!

Plutselig ser jeg parallellen: Den gangen ignorerte de fleste at røyking var skadelig. I dag ignorerer de fleste skaden vi påfører kloden med vår levemåte. Vi fortsatte å røyke på tross av at vi visste. Vi fortsetter å forurense på tross av at vi vet.

FNs klimapanel rapporterer: Gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger. Hvert av de siste tre tiårene har vært varmere enn det forrige. I årene som kommer vil oppvarmingen bli raskere og kraftigere jo lengre nord du kommer. Den eneste måten å stanse klimaendringene på er å slippe ut mye mindre klimagass enn det vi gjør i dag.

Fossilt brensel må etterhvert vike for sol, vind, vann og annen bærekraftig energi. Det hjelper på, men vi har ikke tid til å vente på tekniske løsninger, vi må ned med forbruket. Hva med våre stadig hyppigere reiser med fly? Med fly Oslo- New York retur bidrar du med 1,5 til 2 tonn CO2. FN roper et varsko: Max 1,5 tonn CO2 årlig utslipp per person for å oppnå togradersmålet!

Så nå vet vi det. Vi kan ikke si at vi ikke visste. Vi vil aldri kunne forsvare oss overfor barnebarn eller klimaflyktninger med at vi ikke hadde kunnskap.

På røykpakka står det «Røyking er helsefarlig» samt et symbol for døden. Dette, samt røykeloven og reklameforbud, har endret røykevanene til mange av oss. Hva med en liknende advarsel på flybilletten min? «Flyutslipp er farlig for klimaet! Din flytur har et utslipp på …CO2

Kjære politikere, hjelp oss å forandre vanene våre ved å ta tøffe, upopulære beslutninger – før det er for sent!

Innlegget sto først på trykk i Klassekampen 1. august

3kommentarer

  1. Jorunn Nilssen | 5. aug 2018

    Eg er samd! – og støttar tankane som kom fram her !

  2. Amen, vi vet, men vi e flokkdyr, så det må vel en massesuggesjon til for å få flokken på bedre tanker!

  3. Elisabeth Tveter Briseid | 12. aug 2018

    Deler!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*