– Bli med og ta ansvar!

eldre NY
Over hele verden er eldre mennesker engasjert i klimakampen. Her fra People's Climate March i New York 2014, med deltakere også fra Norge.

Det er svært viktig at medlemstallet i Besteforeldrenes klimaaksjon blir større slik at vi kan øke presset på politikerne, sier nestleder Gro Nylander. – Jeg tror at den tørken vi nå opplever, har vært en vekker for mange og et varsko om at vi må få et taktskifte i klimapolitikken. Min egen erfaring er at mange faktisk er glad for å bli spurt om å melde seg inn. Det gir en mulighet for å vise at man bryr seg og er med og tar ansvar – som tenkende, eldre mennesker.

Målet er 2000 medlemmer før landsmøtet i september. Det er realistisk, vi har nå passert 1900, – og vi gjør allerede en forskjell og markerer oss med pågangsmot og optimisme på et skikkelig faglig grunnlag. Mange av oss har samfunnsengasjerte venner og bekjente som trenger å få vite at forskjellen blir enda større hvis også de blir med på laget!

– Min opplevelse er at det går helt fint å være litt pågående. Men man må ikke bare fortelle folk at de må melde seg inn, men huske å notere ned navn og adresse der og da! Dette er nesten det viktigste av alt, mener Gro, som har sin egen metode, med bruk av taleopptak på mobiltelefonen. Det fortalte hun mer om i sitt foredrag på lokallagssamlingen i Oslo denne våren.

Det er en halv million besteforeldre i Norge, og det er klart at mange godt  kan tenke seg å bli med i en forening som vår. Det betyr jo at de får mulighet til å være på den rette solidariske side i en sak som alle opplyste folk vet er avgjørende viktig for barnebarna. Å betale kontingenten er alt som trengs. Så blir man mer fornøyd med seg selv, og så får noe mer eventuelt komme etter hvert.

Evig aktivist
Gro Nylander er lege, og kjent som norsk «ammeguru». Hun kaller seg aktivist av natur, med røtter i 70-tallsfeminismen og kampen mot atomvåpen. Besteforeldrenes klimaaksjon er en naturlig videreføring av engasjementet. Generasjons-solidaritet er stikkordet. – Vi er vel alle intenst glad i barnebarna våre, som vi overøser med kjærlighet og goder. Kanskje er det likevel ikke nok, hvis vi ikke i tillegg løfter blikket og prøver å bidra til at den vakre jorda vår blir et godt sted å være for dem også i fremtiden?

– Så trekk pusten dypt og gå på! Tenk på alt som er oppnådd gjennom felles løft og felles innsats i samfunnet vårt, tenk på arbeiderbevegelsen og kvinnekampen, for å nevne noe. Eller ammesaken, for den saks skyld. Men det e itjnå som kjem tå seg sjøl. Og husk at man må ikke ha barnebarn selv for å bli med – dette er en felles oppgave for alle eldre. Vi trenger å se på oss selv i et større perspektiv, med et kall til handling på vegne av fremtiden.

«Det er vi eldre som må redde verden. De unge har ikke tid.» Bente Bakke, Son, besteforeldreaktivist og lokalpolitiker.

PÅ STAND FOR BARNEBARNA. Gro Nylander foran til venstre.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*