Med isskulptur foran tingretten

isskulptur 112
Isskulpturen er laget av Peder Istad og skal stå og minne om Grunnlovens §112 under hele rettssaken (hvis ikke ekstremvær i form av tropevarme og vedvarende regn inntreffer). Foto: Ivan Chetwynd

Foran Oslo tinghus mandag formiddag 13.11: Frammøtet av norske og utenlandske pessefolk var bra på pressekonferansen som var tillyst i forbindelse med det historiske klimasøksmålet som starter i morgen. En tre meter høy isskulptur med Grunnlovens § 112 inngravert var scenen for organisasjonslederne Ingrid Skjoldvær, Steinar Høiback og Truls Gulowsen, som ga hver sin korte, engasjerte begrunnelse for hvorfor de har valgt å delta i søksmålet.

Generasjonsperspektivet
Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, talte på vegne av 7 800 ungdommer som er bekymret for sin fremtid, hvis ikke den globale oppvarming stanses. Oljeutvinning i Arktis vil bidra til klimaendringer og være i strid med Parisavtalen. Etter ungdommen kom besteforeldrene: Steinar Høiback, leder for Besteforeldrenes klimaaksjon, sa han talte på vegne av en generasjon der mange er flaue over det de har gjort – eller latt være å gjøre – og som har ført til dagens situasjon der vi trenger 1,7 kloder for å dekke vårt forbruk.

Ingrid Skjoldvær ga uttrykk for særlig glede over at Besteforeldrene støtter søksmålet. – Det er viktig med generasjonsperspektivet, sa hun.

Truls Gulowsen, som er leder for Greenpeace Norge, ga en grundig framstilling av det saken handler om. Søksmålet retter seg mot ti nye utvinningstillatelser i Arktis som regjeringen tildelte oljeindustrien i 2016 gjennom 23. konsesjonsrunde. Områdene ligger i særlig sårbare naturområder i Arktis, og vil kunne gi klimagassutslipp mange tiår inn i framtida. Gulowsen poengterte at tildelingen av nye lisenser ble foretatt bare en uke etter at Norge hadde undertegnet Parisavtalen, og forpliktet seg til å jobbe for at temperaturøkningen skal ligge godt under to grader. Konsekvensene for miljøet og for kommende generasjoner ble ikke utredet, i strid med kravene i Grunnlovens §112. Regjeringsadvokatens beskyldning om at saksøkerne rettsliggjøre politikken, ble avvist. Politikerne kan ikke unndra seg møtet med en lov som de selv har utformet. Hvis grunnlovsparagrafen ikke uttrykker en menneskerett som borgerne kan påberope seg, blir den meningsløs, mente Gulowsen.

Du kan lese Steinar Høibacks appell her. Etter innleggene var det mulig for pressen å intervjue innlederne samt forfatter Jostein Gaarder, som er en av mange kulturpersonligheter som støtter rettssaken.

Steinar Høiback intervjues av journalist fra en britisk radiostasjon. Foto: Ivan Chetwynd

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Elisabeth Tveter Briseid | 13.11.2017

    Noen, som Ingrid Skjoldvær og Truls Gulowsen, står i ildlinjen og har gjort det lenge. De færreste av oss gjør det. Men å grave ekstra dypt (ikke i lommeboka, der er det i beste fall bare småpenger) i bankkontoen har mange av oss anledning til!

    Anbefaler den som har økonomisk evne, å gi med begeistring et SKIKKELIG beløp til Klimasøksmålet. http://www.klimasøksmål.no Pengene trengs!

  2. Vidar Lillebo | 14.11.2017

    Som gammel bøtelagt «Altademonstrant», kjente jeg stor glede ved å overføre et tilsvarende beløp som jeg ble bøtelagt med i 1981 til klimasøksmål.no. Hadde nekta å betale bota og venta på utpanting, som ikke kom. Har ikke regna ut hvor mye beløpet har vokst, og vil ettersende resten når jeg får kalkylen klar. Kanskje finnes det andre med tilsvarende erfaring?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*