Sammen for vinterglede

Snowman with hat
Besteforeldrene vil ta vare på vinteren og vintergleden!

De kommende tiårene vil etter alt å dømme bety dårligere forhold for utøvelse av skisport i store deler av Norge. En hel friluftskultur er trua hvis utviklingen fortsetter, med regn og slaps der det før var gnistrende vinterføre. For dem som er opptatt av barns nærområder der grunnlaget legges for å trives ute om vinteren, er utsiktene særlig ille, mener Besteforeldrenes klimaaksjon, som derfor har tatt kontakt med Skiforbundet for å drøfte et mulig samarbeid.

Du har sett det på fjernsynet flere ganger de siste åra: En langrennsløper som går bortover en hvit stripe, med barmark rundt. Og en alpint-utøver som setter utfor en fjellside, hvor det eneste som er hvitt er løypa. Det fjernsynet ikke viser, er alle ungene som ikke lenger har akebakker og løyper og skimuligheter utenfor stuedøra som i gamle dager. Vintersporten kan kanskje reddes med kunstsnø. Men hva med vintergleden?

– Det er på denne bakgrunn bakgrunn skientusiaster i Oslo-laget vårt har tatt et initiativ, ved at vi for noen måneder siden sendte et brev til Norges Skiforbund, forteller leder i Besteforeldreaksjonen, Steinar Høiback. Vi mener forbundet kan spille en betydelig rolle i å løfte fram klimasaken.

Se brevet: Samarbeid i kampen for vårt vinterklima «Som besteforeldre har vi hatt den enorme glede i vår barndom av å hilse den første snøen velkommen. Vi har virkelig erfart god gammeldags vinter med alt den har å by på for små og store. Vi vil gjerne at våre barnbarn skal få oppleve det samme.»

– Sammenliknet med trusler om havstigning, ekstremvær og tørke kan det kanskje oppfattes som litt smått å være opptatt av framtida for snø og skisport, sier Steinar Høiback. Men hverdagen og hverdagsgledene er også viktig og verd å stå opp for.

Gjennom rapporten «Grå Vinter» fra Norsk Klimastiftelse (2016) har vi dessuten et solid faktagrunnlag.

For noen dager siden hadde Besteforeldreaksjonen et første møte med representanter for Skiforbundet. Steinar Winther Christensen og Gunnar Lingjerde fra lokallaget i Oslo deltok sammen med Steinar Høiback. Vi hadde en god og grundig diskusjon over en drøy time, og jeg opplevde det som både givende og interessant, sier han.

Besteforeldreaksjonen lovet på møtet å komme tilbake med forslag til konkrete samarbeidsprosjekter og fellestiltak. Skiforbundet på sin side vil utarbeide et eget forslag om hva de kan gjøre for å synliggjøre sitt engasjement i klimasaken.

Skientusiast Steinar Winther Christensen fra Besteforeldreaksjonen, sammen med Marit Gjerland og Erik Røste fra Skiforbundet.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*