Klimavalgkampen 2013

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    torsdag 22. jun 2017
  • AV:
    Redaksjonen
nissedal høyeste
Fra den nasjonale aksjonsdagen 24. august 2013: Ingunn Trosby, Anne Baovois og Janne Lund klatret til fjells i Nissedal og sto for dagens høyeste markering.

Endelig er de gamle nettsidene til Klimavalg 2013 oppe igjen, og tilgjengelig som link fra oppfølgeren Klimavalgalliansen. – Vi har lenge hatt tekniske problemer med dette, sier Halfdan Wiik, som hadde ansvaret for de gamle nettsidene. Men nå er de der igjen, med mye viktig historisk materiale. Her bør det være inspirasjon å hente også for klimaaktivister i årets valgkamp. Husk at Klimavalg 2013 hadde over 100 deltakende organisasjoner!

Det var Besteforeldrene som tok initiativet til Klimavalg 2013, på sitt landsmøte i 2011. Samme høst ble et stort antall organisasjoner invitert til stiftelsesmøte. – Vi var altså i gang nesten to år før valget, understreker Wiik. Men det var også avgjørende at Svein Tveitdal, tidligere FN-direktør og høgt respektert i alle miljøer, gikk inn som styreleder for kampanjen. Det var rett mann på rett plass til rett tid. Uten ham og hans innsats hadde vi aldri fått så mange med oss, fra miljøbevegelsen til kirka og mange kristelige organisasjoner, fra ulike faglige foreninger til Speiderne, Dyrevernalliansen, Bondelaget og flere deler av fagbevegelsen.

Mangfoldig bevegelse
– Den som har lyst å vite mer om klimaengasjementet til noen av de over hundre medlemsorganisasjonene, og hvordan de tenkte, kan lese mer enn tredve intervjuer med organisasjonsledere som ligger på nettsida, sier Halfdan Wiik. Du finner dem samla her: http://klimavalg2013.no/category/intervjuer

Sammen med Svein Tveitdal arbeidet Finn Bjørnar Lund som organisasjonssekretær, Lars Verket som informasjonsmedarbeider, Helene Frimannslund som presseansvarlig og Thomas Cottis som lokallagskoordinator. Etter hvert ble det over femti lokale grupper rundt om i landet.

– Det kunne vært fortalt mye om dette og de mangfoldige aktivitetene til kampanjen. Men nå kan altså alle se selv, på de gamle nettsidene, sier Wiik. Faktisk tror jeg også det er mange gode tips å finne, med tanke på det som skal skje fram til 11. september.

Lars Klevstrand sang «Smeltevalsen» på det store arrangementet i Oslo 24. august. Fritt etter Slipsteinsvæilsen av Alf Prøysen/Bjarne Amdahl

Nå duver det isfjell på frådende hav
Sola står høyt i sør
Isbjørnen klamrer seg, hvalrossen jamrer seg,
storkobben drukner og dør.
Allting er kveldsro og hvile og fred
vi vil ikke høre om det som skal skje…

For smeltevalsen går og går
vi sitter på gjerdet, og kloden forgår.
Tampen brenner år for år
O velstand, o lykke! Vi veit hva vi får!
Når været blir vått nok og stormen tar tak
så veit vi så godt; det er vi som står bak!
Og tona som du hører i kveldsro og mak
det er Smeltevalsen som går.. og går og går…

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*