Klimakamp på kirkebakken

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 11. jun 2017
  • AV:
    Ivan George Chetwynd
170611 Asker (1)

Himmelen var åpen over Asker kirke søndag 11. juni, som seg hør og bør. Problemet var at himmelen var full av vann som ble øst ut i rikelige mengder over kirkebakken. Og på kirkebakken var stands for Besteforeldrenes klimaaksjon, sammen med Natur og Ungdom, Changemaker og Asker kommunes mat(s)vinn. Det var Asker menighet – som arbeider for å bli en såkalt Grønn menighet – som hadde invitert miljøorganisasjonene til å bli med å feire Skaperverkets dag.

Store utfordringer
Heldigvis gav regnet seg slik at Natur og Ungdom, Besteforeldres Klimaaksjon, Changemaker og Grønn kirke kunne holde sine appeller på kirketrappen. Det var sentralstyreleder Steinar Høiback som holdt appellen på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon. Han trakk fram en ny rapport fra Cicero i anledning årets stortingsvalg. Rapporten nevner fire områder der den gir råd til politikere og velgerne om utfordringer og muligheter: olje og gassvirksomhet, grønne næringer, bærekraftig veitransport og klimavennlig atferd. Han fremhevet også betydningen av Grunnlovens miljøparagraf, som Natur og ungdom og Greenpeace legger til grunn i søksmålet mot regjeringen for tildeling av konsesjoner for oljeleting i Barentshavet.

Natur og Ungdom var naturligvis også opptatt av at oljevirksomhet i Nord måtte opphøre, mens Changemaker rettet oppmerksomhet mot klimaflyktninger, som i Afrika må flykte fra tørke og på Sri Lanka fra flom.

…en gatemusikant på kirketrappen

Et dynamisk budskap
Vann var også et tema i gudstjenesten. Et bøtte med vann var hentet opp fra Askerelva, båret inn i kirken og brukt til barnedåp – for å poengtere at vi har mye vann, mens vannforsyning er et alvorlig problem for millioner av mennesker andre steder i verden. Så tre barn kan kanskje si at de egentlig ble døpt i Askerelva!

I sin preken forklarte prost Berit Øksnes at fortellingen om Jesus ikke ender statisk med at noen levde lykkelige alle sine dager, men dynamisk med «Gå!» Hun nevnte besteforeldre som et eksempel på mennesker som  gjør noe for barns fremtid og for skaperverket.

Asker Tensing hadde møtt mann- og kvinnesterk opp og sørget for sang under gudstjenesten og med en gatemusikant på kirketrappen. De solgte kaffe og kaker – mens Asker kommune delte ut gratis dunker med organisk biogjødsel, med en forsikring om at den er effektiv også andre steder enn i Asker.

Les mer om Cicero-rapporten her:
https://www.besteforeldreaksjonen.no/?p=36420

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Elisabeth Tveter Briseid | 11.06.2017

    Så inspirerende! Fint å lese om min gamle menighet!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*