Mottrekk mot Trumps klimapolitikk

grunerløkka MA
FIN GJENG PÅ STIFTELSESMØTE. Barna som var med å starte lokallaget for de 150 miljøagentene i Grünerløkka bydel.

Grünerløkka bydel i Oslo har nesten 50 000 innbyggere. Ca 150 av disse er barn som er medlemmer av Miljøagentene. Men hittil har det ikke vært noe lokallag med aktiviteter som agentene kan være med på. Det bestemte Ivan Chetwynd seg for å prøve å gjøre noe med. Som aktivist i Besteforeldreaksjonen har han vært opptatt av at vi søker et tettere samarbeid med barne- og ungdomsorganisasjoner. – Slagordet vårt er jo «Barnas klima – vår sak».

Oppstartmøte
Miljøagentene har oppfordret besteforeldrene til å være voksenkontakter, slik at lokallag kan etableres flere steder i landet. Så hvorfor ikke et lokallag på Grünerløkka? Selv bor jeg på Torshov i nabobydelen, men jeg jobbet i seks år i Paulus kirke på Grünerløkka. Og i kirken ble jeg kjent med en familie med to døtre som er aktive miljøagenter. De måtte kunne hjelpe med å starte laget.

Miljøagentene sentralt har en ansatt, Hanna, som hjalp med det praktiske og det formelle rundt stiftelsen av laget. Det første var å finne en dato og et klokkeslett for et oppstartmøte, selvfølgelig en dag der de to jentene jeg kjenner kunne være med. Lettere sagt enn gjort. Det er jo alltid et problem å finne datoer for barneaktiviteter, med alt det som dagens barn er opptatt med. Det ble 29. mars, et godt valg fordi det var i de dagene Donald Trump annullerte flere av Barack Obamas klimatiltak. Vi var et mottrekk mot Trumps klimapolitikk!

Møter velvilje
Noen uker før stiftelsesmøtet fant Hanna ut at det var mulig å søke om grønne midler fra Grünerløkka bydel. Vi måtte si hva vi skulle bruke pengene til, men hos Miljøagentene er det barna som bestemmer lokallagets aktiviteter. Vi tok sjansen på å søke om midler til å lage insekthoteller. Jeg tok kontakt med en insekthotellekspert hos bydelens nabo Den botaniske hage. Hun var meget imøtekommende og gav råd om hva vi ville trenge. Resultatet er at vi har fått kr 5000 fra Grünerløkka bydel til prosjektet, så er det bare å håpe at barna vil være opptatt av levekårene til bydelens insekter. En annen aktivitet vi kunne søke midler til var å leie en stand på søndagsmarkedet som trekker mange mennesker til Birkelunden hver uke. Men da jeg spurte hvor mye det ville koste å leie en stand, fikk jeg beskjed om at arrangørene ville spandere én gratis. Det virker som Miljøagentene møter stor velvilje i samfunnet!

Paulus/Sofienberg menighet ville også la oss bruke menighetssalen gratis til stiftelsesmøtet.

Et bra team
Oppmøtet 29. mars kunne ha vært bedre… Det var fem jenter fra bydelen som kom, samt to som er med i andre lokallag og ville fortelle litt om sine erfaringer. Vi måtte velge et styre. Fire av de fem ville være med i styret, så alle ble med. Vi måtte velge en styreleder. Tre av de fire ville bli leder, så det måtte en skriftlig avstemning til. Og nå er Miljøagentene på Grünerløkka stiftet!

Styret består av to på ti år, en på åtte-et-halvt og en på syv, samt voksenkontakten på syttitre-og-et-halvt, som betyr en gjennomsnittsalder på 21,8 år. Rollen som voksenkontakt blir nok mer krevende – men også mer spennende – enn jeg hadde forventet. Men jeg kan se at jeg vil få god støtte, både fra Miljøagentenes hovedkontor og fra en facebookgruppe for voksenkontakter som jeg er innmeldt i.

De fire jentene kjente ikke hverandre fra før, men mitt førsteinntrykk er at de passer godt sammen og vil utgjøre et effektivt team som kan gjøre mye for miljøsaken på Grünerløkka. Og jeg har lært at Miljøagentene ikke er bare en koseklubb der barn lærer litt om miljøspørsmål. Det er også en praktisk øvelse i demokrati og organisasjonsliv. Det er derfor vårt lokallag er et viktig – og langsiktig – mottrekk mot Trumps miljøpolitikk!

Så nå er det bare å sette i gang med aktiviteter som kan engasjere de øvrige 145 miljøagentene i bydelen…

.

Fra Besteforeldrenes stand på Arendalsuka 2016, med slagord på T-skjortene. Dette er vårt særpreg, vår nisje i miljøbevegelsen, mener Ivan Chetwynd (som også har tatt bildet). «De fleste som har stått på stand har opplevd begeistrede ungdommer som hilser på og synes det er så kult at besteforeldre engasjerer seg i miljøsaken. Jeg mener at dette generasjonsperspektivet bør bli mer fremtredende i vårt arbeid.»

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 05.04.2017

  Flott jobb, Ivan!

 2. Steinar Høiback | 05.04.2017

  Ja enig – veldig fin jobb Ivan.
  Dette er en fin reportasje, veldig i BKAs ånd. Dette arbeidet fortjener du all honnør for.

 3. Linda Rundquist Parr | 06.04.2017

  Fortellingen om Miljøagentlag på Grunerløkka er både rørende og oppløftende. Så flott at Ivan og BKA kan bidra til dette. Jeg noterer meg at det var jenter som møtte denne gangen. Det kan hende guttene fristes av å lage insekthoteller. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*