Fest for Fisk og March for Science

kaia 2
Kaia fra Lofoten holdt appell foran Folkets hus i dag. Hun er leder av Barnas klimapanel. Alle bilder tatt av Ivan Chetwynd

«Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja!» Ropene ljomet over Youngstorget i dag, – og nådde kanskje helt inn i storsalen i Folkets Hus der Arbeiderpartiet holdt sitt landsmøte. Men kanskje ikke, likevel, ettersom vern av de sårbare havområdene, verdens mest fiskerike, ble nedstemt. Bortsett fra de to områdene der man vet at det neppe finnes olje å utvinne. Et kompromiss blir det kalt, av dem som kanskje skal styre landet vårt etter valget til høsten.

Det var Natur og Ungdom som førte an og ropte utenfor Folkets Hus i Oslo, iført lysende gule sydvester i sakens anledning. De ble hjulpet av Besteforeldre i sine røde hatter og noen AUF-ere.

Senere på formiddagen ble det folkefest på Youngstorget, der flere miljøorganisasjoner hadde boder. Besteforeldrene varmet opp med Ola Dimmens flotte sanger mot oljeleting i Nord, som skapte stor begeistring blant de yngre generasjonene, som sang med!

Lederen for Folkeaksjonen oljefritt LoVeSe, Wenche Cumming, hadde med seg et bilde av én av hovedpersonene i konflikten om ressursbruk i nord. Ellers var det tre generasjoner som holdt appeller: tidligere leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken, AUF-leder Mani Hussaini og leder for Barnas klimapanel, Kaia, som selv bor i Lofoten. Etter appellene underholdt Morten Abel med flere.

Om ettermiddagen fortsatte superklimalørdagen med March for Science fra Rådhusplassen. March for Science er den største demonstrasjon for vitenskapen noen sinne, med ca 600 arrangementer verden over inkludert åtte i Norge. Oppmøtet i Oslo var enormt – med Besteforeldrene i frontlinjen. Programmet ble ledet av Beate Sjåfjell fra Concerned Scientists, som sto som arrangør. Etter appeller gikk marsjen til Eidsvolls plass der det var flere appeller. Vitenskapen og forskning er under angrep mange steder i verden, der politikere og regimer legger bånd på fri forskning – eller bare ignorerer forskningsresultater, slik Arbeiderpartiet – og de andre store partier – har gjort når det gjelder konsekvensutredning utenfor Lofoten.

Begge demonstrasjoner gir likevel håp for fremtiden – særlig med tanke på alderssammensetningen blant deltakerne. Men som den ene plakaten på Rådhusplassen minnet oss om: «I’m sure the dinosaurs thought they had time too» …

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*