Ny kullutvinning på Svalbard?

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 22. mar 2017
  • AV:
    Redaksjonen

Besteforeldrenes klimaaksjon reagerer på at det igjen snakkes om ny kulldrift på Svalbard. – Det får være måte på dobbeltmoral og dobbeltkommunikasjon! erklærer styrleder Steinar Høiback. Jeg hadde faktisk trodd at norske politikere mente alvor når de snakker om at kull er det store problemet i klimasammenheng, og må erstattes med gass. Når Store Norske nå vil gjenoppta drifta, og begrunner det med at prisene er blitt bedre, må vi spørre hva som er viktigst for et 100 prosent statseid selskap og dets eiere: Kortsiktig profitt eller den raske energiomstillinga alle opplyste mennesker vet er nødvendig for et grønt skifte?

Dobbeltmoral
Store Norske har moderne gruveutstyr som er på plass og klare til å ta ut 14 millioner tonn fra gruve sju i Svea og Lunckefjell. Vi ser for oss 15 år til med drift, sier direktør Wenche Ravlo i et intervju med Klassekampen 13. mars. Hun får svar fra Steina Høiback 21. mars:

«Dersom Norge ikke driver kulldriften kan land som har undertegnet Svalbardtraktaten drive kulldriften, hevdes det, som Nord-Korea, Kina og Russland?

Nåværende Svalbardtraktat synes å være et hinder for at Norge kan gjøre det som er nødvendig for å bidra til at klimautslippene reduseres, å stanse kulldriften slik nasjonen Norge ofte hevder andre land bør gjøre for å bidra til at klimautslippene reduseres.

Hvor mye klimautslipp vil driften av gruven og forbrenning av 14 millioner tonn kull medføre?

Vi slutter oss til det flere partier på Stortinget hevder, Norge bør framstå som grønn og slutte med kulldrift.»

Norske politikere snakker jo ofte og vakkert om hvor opptatt de er av å finne gode klimaløsninger. Jeg lar meg ofte provosere over det tilsynelatende fullstendige fravær av holdninger så snart prioriteringene krever litt, sier Høiback.

– Kull er det verste, hevdes det, vi må fase ut kullet og erstatte det med renere norsk olje og gass. Dermed kan kulldriften i utlandet minskes, osv. I reportasjen i Klassekampen går det fram at nå som kullprisen har steget fra 40 til 75 dollar har forutsetningene for alt dette endret seg. Du snakker om dobbeltmoral!

Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS har en aksjekapital på 164,5 mill. kroner fordelt på 328.980 aksjer. Staten eier 100 % og kan selvfølgelig styre dette hvis de vil. Det er regjeringa som må stilles til ansvar hvis det er slik at de den ene dagen skriver under på Paris-avtalen, og den andre dagen gir grønt lys for oppstart av uttak av 14 millioner tonn svalbardkull.

– Jeg ser at NRK, VG og Dagbladet nå har inngått et samarbeid om faktasjekk i det offentlige ordskiftet. Det første de kan gjøre er å finne ut hvor stor fare det er for at Kina skal starte opp kulldrift på Svalbard. Dessuten spørre regjeringa hvor store klimautslipp vi kan forvente av de aktuelle kullmengdene. Og vel og merke ikke bare lokalt på Svalbard, men når alt dette skal brennes ett eller annet sted i Europa. Formodentlig i stedet for den «rene gassen» som den samme regjeringa ellers snakker så høyt om.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*