Folk for en fornybar framtid

vardebrenn fløien
Fra vardebrenningen på Fløifjellet i Bergen, en by bygd på de fornybare ressursene fra Lofoten. Bergensvær på sitt verste, men god stemning blant de frammøtte.

Over hele landet ble det lørdag kveld arrangert vardebrenning for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Foran Stortinget var flere hundre mennesker samlet. Med en fem meter høy symbolsk varde, appeller, dans og sang ble det en flott markering. – Vi skal kjempe for fornybare arbeidsplasser, for torsken og fiskeressursene, for Europas største hekkeområde for sjøfugl, for verdens største kaldtvannskorallrev, og for å unngå katastrofale klimaendringer. Hvis ikke Norge kan la Lofoten, Vesterålen og Senja være oljefritt, hvem skal da la olja ligge? spurte lederen for Folkeaksjonen, Wenche Cumming, i sin appell.

Bred støtte
Fra Svalbard til Svinesund og helt til Sør-Korea var folk samlet for å vise at vi må verne om fisken og naturen. Vi må la olja ligge og satse på en fornybar fremtid. Hold fingrene unna Lofoten, Vesterålen og Senja, appellerte Wenche Cumming.

Like tydelige var de politiske representantene Kari Elisabeth Kaski (SV), Une Aina Bastholm (MDG) og Trine Skei Grande (Venstre). De sa alle at spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ville være øverst på kravlista til dem som får flertall etter valget.

Høyre har landsmøte denne helga, og i april er det Arbeiderpartiet sin tur. I begge partier er det krefter som ønsker å holde oljeindustrien unna. I AP sier halvparten av fylkeslagene, deriblant Troms og Finnmark, nei til å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet, og det samme gjør alle lokallagene i Lofoten. Likevel foreslår sentralstyret å starte åpningsprosessen i verdens rikeste oppvekstområder for fisk utenfor Røst.

Landets største partier er på full kollisjonskurs med folkemeninga både i nord og sør. Lytt til folket, si ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, var budskapet fra Wenche Cumming og de andre appellantene på Eidsvolls plass 11. mars.

Festen og protesten foran Stortinget var en del av en serie markeringer for et vendepunkt i klimapolitikken frem mot valget som Klimavalgalliansen med over 60 organisasjoner står bak.

Besteforeldrenes klimaaksjon var som vanlig godt synlige under markeringen ved Stortinget.

Vardebrenning på Andøy i Vesterålen. Sissel Baraa fra. Folkeaksjonen i Andøy, holdt appell.

Engasjement fra store og små på Ladehammeren i Trondheim

Vardebrenninga ble markert i flere land. Her fra Brussel.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Steinar Rundhaug | 12.03.2017

    I Haugesund var det «Vardebrenning» i sentrum. 5 partier hadde appeller.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*