Blir dette framtidas hverdag?

plakat_kunnskapsfilm_fuck_fossils-763x319
Fra filmen "Fuck Fossils", med Thomas Hayes og Rebekka Kjølle i hovedrollene.

Hvordan blir livet mitt om 30 år – i 2050? I en verden med ni milliarder mennesker, der det er 1 grad varmere enn i dag? Hvordan lever vi i Norge da? Noen glimt får du i filmen «Fuck Fossils», laget av Snøballfim i samarbeid med Thomas Cottis. I 2015 ga han ut rapporten «En framtid du ikke vil ha», – om følgene av to, tre og fire graders global oppvarming. Det kan være skremmende lesing. Men det viktige er å bruke kunnskapen til å rette søkelys på det vi må og kan gjøre for å unngå en slik utvikling, sier Cottis. – For meg er det å lage film en mulighet til å nå ut til mange flere enn de som setter seg ned og leser en tjukk trykksak!

Vil skape forståelse og engasjement
Thomas Cottis har fått mye skryt for sin formidlingsevne, og reist land og strand rundt som fordragsholder etter at rapporten kom ut. Filmprosjektet er finansiert av Norsk Forskningsråd. – Det er jo laget mange filmer om klimaendringer, med forskere som forteller om viktige forskningsresultater, fulgt av bilder av ekstremvær, dårlige avlinger, hogst av regnskog, eksos fra biltrafikk og fabrikkutslipp. I denne filmen har vi gjort det på en helt annen måte, sier han. Det er en liten fiksjonsfilm på bare 5-6 minutter som beskriver hvordan hverdagslivet for folk kan bli i Norge i 2050.

– Målgruppa er ungdom først og fremst, og det er selvfølgelig ikke min hensikt å gjøre tingene mer skremmende og dystre enn nødvendig. I filmen går det også fram at verden faktisk har tatt grep, og i fellesskap faktisk greid å begrense den globale oppvarmingen til to grader over førindustrielt nivå. Men samfunnet og menneskenes liv har også gjennomgått store endringer på veien, både når det gjelder forbruksmønster, utslipp og hva slags type energi vi benytter oss av, sier Cottis. – Målet vårt har vært å lage en film som skal skape ettertanke og vekke engasjement om en av våre aller største samfunnsutfordringer. Den skal vise en framtid som kan bli vår, men der vi også kan unngå en virkelig farlig utvikling hvis vi gjør de riktige tingene nå.

Korte, mer tradisjonelle undervisningsfilmer, samt digitale læringsressurser og diskusjonsoppgaver er en del av prosjektet. Gå til nettsida: http://kunnskapsfilm.no/series/fuck-fossils-en-fremtid-du-ikke-vil-ha

Filmprosjektet er finansiert av Norsk Forskningsråd etter god forskningsformidling i rapporten fra 2015.

Thomas Cottis bor på Løten i Hedmark, og er mjølkebonde og høgskolelektor. Han har i flere år drevet sin egen enmanns klimakampanje. Her har han tatt beina fatt og er på vei til Oslo for å overlevere et protestbrev til statsminister Stoltenberg. Året er 2009.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*