Brobygging for fremtiden

plenum broen
Ca 800 var til stede på Folkets Hus i Oslo for å bygge en bro til fremtiden. Foto: Ivan Chetwynd

Vi kan bygge en felles framtid og skape en grønn kursendring når rettferdighet og økologi kombineres, sa generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd, Olav Fykse Tveit, i sine avsluttende ord til årets «Broen til framtiden»-konferanse. Det gir håp om at utviklingen som går mot klimakatastrofer kan snus når fagforeninger, kirken og frivillige organisasjoner samarbeider og kan samle så mange deltakere til sitt årlige toppmøte om miljø, klima og et felles løft for fremtiden. 17. februar var fjerde gang at Broen til framtiden ble holdt, og noen mente at denne fjerde konferansen var den beste så langt. Besteforeldrenes klimaaksjon var blant arrangørene.

– Vi har folket med oss
Besteforeldrene var lett synlige i sine røde hatter – og i tillegg gikk mange barhodet med jakkemerker på seg. De var også hørbare da Ola Dimmen ledet an i sang under sesjonen om «Den siste olje og kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja»:

I: Vi må berge Lofothavet no!
– i frå Senja ned til Landego.
– Vi må stanse oljeboringa.
Vi har folket med oss :I

Foto: Ivan Chetwynd

Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet, slo fast at det var folkelig motstand som hadde fått politikerne til å beordre en oljerigg til å snu en gang, og hadde ellers reddet Lofoten fra oljevirksomhet tidligere. Og Wenche Cumming, leder av Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja fortalte at barna som i fjor skar 4.5 mil med torsketunger, ønsker å beskytte fiskeriressurser fra oljesøl, noe som barnas foreldre, og nå samtlige lofotkommuner, var enig om.

Nnimmo Bassey, som leder Health of Mother Earth Foundation, var bekymret for tørrfisken som man spiser mye av i hans hjemland Nigeria, hvis LoVeSe åpnes for oljeboring. Kampen i Nord-Norge er aktuell også for folk nær ekvatoren. Både her og i den innledende plenumsesjon var Bassey opptatt av internasjonal solidaritet og rettferdighet i miljøkampen – der de som har bidratt minst til klimaendringer lider mest. Og Paris-avtalen vil dessverre ikke gjøre noe med dette. Han minnet om et afrikansk ordspråk: «If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go with others.»

Økologi og global rettferdighet
Plenumsesjonen hadde satt tonen for hele konferansen, med vekt på fakta og forskning. Overgangen fra en fossil-basert økonomi er ikke uoppnåelig og vil ikke bety katastrofe for Norge. Presentasjonene og videoer fra hele konferansen blir tilgjengelige på http://broentilframtiden.com/broen-til-framtiden-2017/

Politikerne i ilden
Etter de ulike parallellsesjonene ble det en fornøyelig partilederdebatt – ja ikke alle partiene var representert med lederen, og Jonas Gahr Støre glimret med sitt fravær. Det ble fort klart at det var de tre store, H, FrP og AP, mot de andre, og «månelandingen» på Mongstad ble trukket frem. De tre store tvang jo gjennom milliardsatsingen på Mongstad, og Statoil har nettopp kunngjort at gasskraftverket skal legges ned. Tenk om de milliardene hadde vært brukt til grønne formål! APs Truls Wickholm måtte innrømme at Mongstad saken har gitt alle en lærepenge.

Hva er markedets rolle i overgangen? Miljøminister Vidar Helgesen (H) mente at det er etterspørselen som vil avgjøre når oljealderen tar slutt. Han tror på norsk gass i en overgangsperiode, mens Trine Skei Grande (V) mente at tro på at norsk gass skal redde oss er fake news. Rødts Bjørnar Moxnes og MDGs Une Bastholm var enig om at regjeringen bør holde opp med å subsidiere oljeindustrien. Ketil Solvik-Olsen (Frp) nøyde seg med å påpeke at regjeringen faktisk holder på med å gjennomføre alle de tiltak som opposisjonen etterlyser.

Til slutt holdt politikerne hver sin appell på ett minutt, og publikum fikk lov til å klappe for å antyde hvilket parti ville være flinkest til å bygge broen til framtiden. Etter undertegnedes subjektive vurdering var det SVs Audun Lysbakken og KrFs Knut Arild Hareide som vant, tett fulgt av MDGs Une Bastholm.

Foto: Ivan Chetwynd

Besteforeldrenes klimaaksjon var blant organisasjonene som hadde stands på konferansen, noe som resulterte i 17 nye medlemmer.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*