For klima, musikk og glede

Tristan
Konsertens yngste, 12-årige Tristan Hafredal Melby. Foto: Alfhild Berg Johnsen

Hele 250 personer møtte opp til foajékonserten som ble arrangert av Klimafestivalen i Grenland, på Ibsenhuset i Skien 21. januar. På vegne av Besteforeldreaksjonen, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Fagforbundet i Telemark ønsket Alfhild Berg Johnsen velkommen til publikum og musikere. Musikk og kunst er nødvendig, sa hun – og hjelper til å frigjøre oss fra en del av det som ikke er så nødvendig, som blant annet vårt overdrevne forbruk. Hun takket Ibsenhusets som hadde stilt gratis lokaler til disposisjon for konserten, som sitt bidrag til Klimafestivalen og feiringen av Grunnlovens miljøparagraf.

Musikk og lyrikk
Skuespiller Sylvia Salvesen var dagens konferansier og takket for å få lov til å være med på Klimafestivalen § 112. Hun leste det vakre diktet «Du lever» av Hans Børli, før hun introduserte Guttorm Guttormsen, fløyte, og Signe Wiig Salvesen, sang og gitar, som framførte så Neil Youngs «Mother Earth» og Joni Mitchells «Big yellow Taxi».

Sylvia fortalte en søt liten historie om åtte år gamle Brynje som hadde sagt at verden trenger en støvsuger som kan suge til seg CO2 – og flere miljøvennlige mennesker, som også trengs. Jeg vil gå på oppfinnerskole, sier han, slik at jeg kan finne opp en sånn. For hvis vi ikke tar vare på jordkloden, kan den begynne å råtne!

Så fulgte Paal Jensen, sang og gitar, sammen med konsertens yngste, 12-årige Tristan Hafredal Melby. Tristan spilte sologitar og banjo til publikums begeistring. De startet med Elvis Presleys «That’s all right mama» før de tok en kort pause der Jan Øystein Wiig leste Harald Sverdrups kjente dikt: «Stemmeseddel», en hyllest til den levende naturen og det alminnelige, arbeidsomme mennesket. Ragnar Sør Olsen, gitar og sang, og Ragnar Køhn på slagverk, sluttet seg så til Paal og Tristan og de fortsatte med låter av Bob Dylan, Johnny Cash, Hank Williams, Mark Knopfler og Cornelis Vreswijk. Sylvia leste så Inger Hagerups gripende «Vær utålmodig menneske», før musikerne avsluttet med Ragnar Sør Olsens egen «It’s up to you». En nyskrevet tekst og melodi med fokus på klima og miljø, der han fikk publikum med på å synge refrenget.

Bildende kunst
Før alle medvirkende fikk utdelt velfortjente blomster, rettet Alfhild Berg Johnsen oppmerksomheten mot en nymontert kunstutstilling, som også er en del av Klimafestivalen, i Ibsenhusets foajé. Det var de lokale kunstnerne Bjørn Richter, Kristin Eidem og Ragnar Steinstad som hadde stilt ut sine arbeider med sterkt fokus på natur, miljø og vår klode som har pustebesvær på grunn av menneskenes aktivitet og levesett. Mange av de frammøtte var og så på den fine utstillingen før de fant veien hjem.

Ragnar Steinstad med noen av sine bilder. Foto: Brita Helleborg

Kristin Eidem med noen av sine bilder. Foto: Brita Helleborg

Bilde av Bjørn Richter. Foto: Brita Helleborg

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*