Skjerpings! På tide å ta ansvar!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 4. okt 2016
 • AV:
  Redaksjonen
stud sam trheim

Det grønne skiftet er underveis, og mange unge tenker nytt. Studentersamfundet i Trondheim – Norges største og mest aktive – vedtok nylig en resolusjon der de krever reell grønn kursendring i stedet for fortsatt satsing på olje og gass. Norsk petroleumsproduksjon er ikke miljøvennlig, slår de fast. «Vi er lei av Stortingets ønske om å få i både pose og sekk. Studentene er klare for å åpne døren inn til fremtidens samfunn. Nøkkelen til dette vil være en grunnleggende omlegging av tankegang og ressurser. Det er på tide å la NTNU bruke slagordet sitt ‘kunnskap for en bedre verden’ uten en lodden bismak av olje hver gang det nevnes.»

Studentersamfundet krever:

 • Staten må slutte å subsidiere leting etter olje og gass omgående og produksjonen må fases ut.
 • Planer om olje- og gassproduksjon i Lofoten, Vesterålen og Senja må bli skrinlagt for godt.
 • Det må bli større satsing på forskningssentre for miljøvennlig energi, blant annet burde kompetansen fra forskningsmiljøene i Trondheim bli mer helhetlig rettet mot å skape et lavutslippssamfunn.

Våre forslag er ikke radikale, de er rasjonelle, skriver Studentersamfundet i et innlegg i Dagbladet. Endringen må skje i Norge så vel som i resten av verden. Nei, norsk petroleumsproduksjon er ikke miljøvennlig. Olje og gassfelt som allerede er i drift, inneholder alene for mye utslipp til å overholde Paris-avtalen – selv om all kullproduksjon skulle stanse over natten. Det er en dårlig idé å putte kull på bensintanken, og vi må uansett slutte med begge deler for å nå togradersmålet.

Vi er lei av Stortingets ønske om å få i både pose og sekk. For oss er det vanskelig å skjønne hvordan «det grønne skiftet» skal komme, uten at dette skal ha stor effekt på norsk petroleumsutvinning. Det hadde vært morsomt å se Stortingets klimapolitikk bli prøvd en runde i «Folkeopplysningen» på NRK.

I regjeringsplattformen står det at Norge skal styrke Forskningsrådets forskningssentre for miljøvennlig energi. Dette applauderer vi. Men kom igjen da, litt tøffere går det da an å være. Utfordringene vi står overfor krever en helt ny retning for å finne løsningene vi trenger. Studentene er klare for å åpne døren inn til fremtidens samfunn. Bare gi oss nøkkelen, som her vil være en grunnleggende omlegging av tankegang og ressurser. Det er på tide å la NTNU bruke slagordet sitt «kunnskap for en bedre verden» uten en lodden bismak av olje hver gang det nevnes.

Studentersamfundets medlemsmøte er helt unikt i nasjonal sammenheng ved at det samler opp mot 500 studenter hver lørdag kveld. Dette for å diskutere og debattere alt mellom himmel og jord. Erna og Jonas har besøkt oss dette året, men ingen har overbevist oss i klimadebatten. Så, fra ett rundt hus til et annet: Skjerpings folkens, det er på tide å ta ansvar.

(trykt i Dagbladet 30 sept 2016)

studentersamfundet trondheim

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Linda Rundquist Parr | 05.10.2016

  Så herlig å høre de unge voksnes tydelige stemme. Dette håper jeg også våre folkevalgte vil lytte til. Nei, det går ikke an å få i pose og sekk, som studentsamfunnet skriver. Gi studentene nøkkelen til en framtidssamfunn uten fossil energi, som de er klare til å ta. Dette var en god nyhet for klimasaken.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*