Oljelobbyist mot FN

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 5. okt 2016
 • AV:
  Redaksjonen

oljelobbyisten​Det er sjelden at forskere blander seg inn i det som blir oppfattet som kontroversielle politiske spørsmål. Men nå går en av landets fremste klimaeksperter, Bjørn Samset, åpent ut mot oljelobbyist Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og hans bruk av klimamodeller som bevis for at det ikke er noen motsetning mellom togradersmålet og fortsatt olje- og gassvirksomhet. Dette henger ikke på greip, sier Samset. – FNs rapporter sier at for å holde togradersmålet, må det til ytterligere utslippskutt til fra alle verdens land. Dette inkluderer Norge. Jeg ser ikke at økt leteaktivitet og ny utvinning i nord er konsistent med dette behovet.

Villeder om togradersmålet
Direktør Schjøtt-Pedersen  i Norsk olje og gass har lenge hevdet at planene om storstilt utvinning av olje og gass i Barentshavet er innenfor togradersmålet. Eksperter i Det internasjonale energibyrået (IEA) har utarbeidet scenarioer som viser at en tredjedel av verdens energiforbruk kommer til å hentes fra olje og gass i 2050.

I en kommentar til NRK viser Bjørn Sanset til FNs klimaeksperter og modellene de har utarbeidet har utarbeidet. Det går klart fram at verden er nødt til å gå ned i null utslipp av klimagasser rundt 2060–2070. – Hvis vi fortsetter med dagens utslipp, har vi kanskje 25 år igjen før togradersmålet er brukt opp. Skal vi holde oss til 1,5-gradersmålet og Paris-avtalen, har vi maks 15 år å gå på.

IEA representerer oljeproduserende land og er ikke verdens ledende autoritet på klimaendringer og klimapolitikk, slik Karl Eirik Schjøtt-Pedersen framstiller det. – Det Schjøtt-Pedersen viser til er projeksjoner for fremtidens energibruk. De er ikke konsistent med målet om å begrense global oppvarming til to grader. Det regner jeg med at han vet, siden han refererer til disse rapportene.

Se hele saken på nrk.no: https://www.nrk.no/dokumentar/xl/tograderstvilen-1.13163649

Bjørn Samset, fysiker og fagformidler, forsker ved CICERO Senter for klimaforskning

Bjørn Samset, fysiker og fagformidler, forsker ved CICERO Senter for klimaforskning

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Steinar Høiback | 05.10.2016

  Jeg tror det er utrolig viktig at vi har forskere som Bjørn Samset, dette han nå gjør er hva forskeren burde gjøre, si sannheten basert på det vitenskapelige, i stedet for den tåkepraten som ble servert av oljelobbyist Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Norske borgere bør være stolt av forskere som Samset som setter sin integritet og troverdighet som forsker, fremfor å dilte med politikernes tåkeprat, dvs oljelobbyistenes tåkeprat. Nå får vi se i morgen når forslag til budsjett legges frem, jeg aner business as usual …

 2. Brit Steinsvik, Norsk klimanettverk | 06.10.2016

  At vi skal være nødt å bale med slike politikere fortsatt! Hva er i veien med folk som Karl Eirik Schjøtt Pedersen som står opp mot all verdens forskere. Med en hybris av farlige dimensjoner har slike politikere regjert i en mannsalder! Kanskje på tide at noen av disse mørkemenn går av ! Natur og ungdom har en kommende generasjon som tar viten på alvor. Slipp ungdommen til! Jeg er svært glad for at vi har forskere som Samset som står opp mot oljeutvinning og at vi får et vern av arktisk natur for all framtid. Norge er en fiskerinasjon dermed basta! Oljeeventyret har vært en tragedie for Norge, ikke en rikdom som mange hevder.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*