Velkommen til Arendal!

Birgitte Grimstad med barnebarn
Togentusiasten Birgitte Grimstad tar alle helst sykkelen. Fotograf: Espen Solli

Arendalsuka nærmer seg og torsdag 18 august er dagen alle klimaengasjerte bør merke seg. I det store teltmøtet på torget vil du fra kl 14 få anledning til å høre og møte engasjerte folk fra fagbevegelse og arbeidsliv, miljøbevegelse og forskning, som viser oss veier til en friskmeldt planet. På Besteforeldreaksjonens klimapub fra kl 17 og utover kvelden treffer du Birgitte Grimstad med gitar og sang, og den tidligere mangeårige lederen av Fagforbundet, Jan Davidsen, som nå er leder av Pensjonistforbundet – for å nevne noen. Hele uka står Besteforeldrene på stand, sammen med gode allierte i klimakampen.

Med Besteforeldreaksjonen for framtida
Den folkekjære artisten Birgitte Grimstad har vært en samfunnsengasjert visekunstner siden 1960-tallet. Som bestemor til ni gir det mening å være aktiv i Besteforeldrenes klimaaksjon, sier hun. Det hjelper veldig å være med å gjøre noe, i stedet for å sitte og bli paralysert av angst og maktesløshet. – Jeg opplever at musikken er med og gir energi og tro på at det nytter. Sang og musikk har spilt en viktig rolle i alle folkelige bevegelser.

– Det er selvfølgelig lett å bli oppgitt når man har å gjøre med et så stort problem som global oppvarming, som vi for lengst burde vært i gang med å løse, men der de folkevalgte har valgt å prioritere oljeindustrien og andre kortsiktige interesser. Nå er det kommet så langt at vi trenger et folkeopprør, og da er det jo utrolig flott å se at vi nå har med oss viktige deler også av fagbevegelsen.

jan davidsen 1Jan Davidsen mener at dagens eldre har utrolig mye å bidra med. Mange av oss har bra økonomi, god helse, god utdanning, en mengde allsidig erfaring ikke minst. Hvis alt dette, sammen med den begrunnede uro for framtida, kan omsettes i politisk energi, vil vi ikke bare bli bedre til å løse aldersrelaterte samfunnsoppgaver, men også store felles utfordringer som klima.

– Samfunnet vårt trenger en organisasjon som Besteforeldrenes klimaaksjon, i tillegg til de vanlige miljøorganisasjonene. En som minner oss på at klima er et generasjonsansvar og et spørsmål om solidaritet. Det er vår generasjon som har skapt elendigheten. De unge har jo bare snublet inn i den driten vi har laget. Det kan vi selvfølgelig ikke snu ryggen til, du behøver ikke være klimaforsker for å skjønne såpass!

Peter M. HauganFørste universitetsstyremøtePeter M. Haugan er professor i geofysikk og ble bestefar for et par år siden. Han har valgt en optimistisk tittel på sitt foredrag på teltmøtet: «Alle tjener på rask energiomstilling!» – Det er ingen kunst å la seg overvelde av pessimisme når man er opptatt av klimaproblemene, sier han. Ser vi på de globale utslippene og økningen av CO2 i atmosfæren, er situasjonen uten tvil svært alvorlig.

– Dette betyr at kursen må snus veldig fort og veldig bratt nedover. Utslippene må bli nær null i 2035, om bare 20 år. Selv mener jeg det er fullt mulig og absolutt innen rekkevidde. Vi slipper nok ikke unna store problemer knyttet til global oppvarming. Det skjer allerede. Men vi kan forhindre at utviklingen kommer helt ut av kontroll, og vi kan på litt sikt oppnå mange forbedringer som også vil merkes. Ikke minst gjelder det helsegevinster og framgang i folkehelsen etter hvert som vi kvitter oss med fossil energi.

Besteforeldre i Arendal: Dagny Nyfelt, Svein Tveitdal og Ellen Schei Tveitdal ønsker alle aktivister velkommen til byen i august.

Besteforeldre i Arendal: Dagny Nyfelt, Svein Tveitdal og Ellen Schei Tveitdal ønsker alle aktivister velkommen til byen i august.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Linda Rundquist Parr | 30.07.2016

  Det er veldig bra at BKA setter klima på dagsorden under Arendalsuka. Arrangementene på torsdag i teltet og puben blir nok et høydepunkt. Jeg gleder meg til vitamininnsprøytning som fellesskapet og kunnskapen fra Arendalsuka kommer til å gi meg. Ses i Arendal!

 2. Trine Eklund | 05.08.2016

  Flott med Arendal !
  Husk at ingen forurenser mer enn det globale militære kompleks – mye mer enn oljen og transport til sammen, og de slipper unna all rapportering og er ikke med i det globale regnskapet – heller ikke fra Paris 2015. Militær forurensing er en katastrofe og ødelegger kloden og klima fullstendig ! BKA kan kreve at det globale militære kompleks kommer med i fellesregnskapet ! «Forurenser skal betale» sier vår fiskeriminister

 3. Sverre Stub | 15.08.2016

  I morgen starter Arendalsuka med mange stands og arrangementer for mange gode saker. BKA står for det aller viktigste budskapet. Stå på!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*