Sykkel en viktig del av løsninga

sykkelaksjon molde
Små og store deltok under sykkelaksjonen i Molde. Bilde fra Romsdals Budstikke.

Stortinget vil doble sykkeltrafikken i byer og tettsteder. Da må flere ta tohjulingene i bruk til hverdagstransport. – Sykler i ulike varianter har stort potensial som transportmiddel i hverdagen, til alle behov. Det sa Knut Iversen Foseide på markeringa av Verdens Miljødag i Molde sist lørdag, forteller Romsdals Budstikke i en stor reportasje om «Molde som stykkelby». Aktivister fra partier, miljøorganisasjoner og Besteforeldrenes klimaaksjon syklet fram og tilbake i Storgata med plakater med klimabudskap, før de syklet til Honnørbrygga – og tre av dem hoppa i havet med reint hav og reine fjorder som budskap.

Tenke globalt, handle lokalt
Molde er i rangeringer fra Syklistenes Landsforbund kommet ut blant de dårligste byene i landet når det gjelder å legge til rette for sykling, så vidt foran nabobyen Ålesund som er på absolutt jumboplass. Aksjonen på Verdens Miljødag var ment som en påminning om at det er på tide å gjøre noe, og et lokalt bidrag til Stortingets erklærte mål i Nasjonal transportplan:

■ Det skal bli attraktivt å sykle for alle.

■ Sykkeltrafikk i Norge skal utgjøre minst 8 prosent av alle reiser.

■ I byer og tettsteder skal sykkeltrafikken dobles.

■ 80 av 100 barn og unge skal sykle eller gå til skolen.

Det hjelper lite med internasjonale klimaavtaler, hvis det ikke skjer en forandring i prioriteringene som gjøres lokalt, mente aksjonistene. I Molde ble sykkel brukt i bare tre prosent av reisene som ble rapportert i reisevaneundersøkelsen 2014. Snitt i Norge er 5 prosent. I Trondheim skjer 9 prosent av reisene på sykkel. I Nederland skjer 30 prosent av alle reiser med sykkel, i Danmark 20 prosent, og i Tyskland 12 prosent, og i Sverige og Sveits 10 prosent.

sykkel RB

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. janne | 24.10.2016

    sykler er nice flott artikkel 🙂 leser ganske lite i grunn

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*