Myra skal leve, grøftene må spaes igjen

tribunalet lund m fl
JØDAHLSMÅSAN 3. APRIL. Ketil Lund gikk grundig til verks da han felte sin klare dom over Felleskjøpet og Nes og Ullensaker kommuner. Foto: Rune Fjellvang / Romerikes Blad

Dommeren Ketil Lund var ikke i tvil! Nes og Ullensaker kommuner har handlet i strid med en rekke lover, inkludert Grunnlovens § 112 da de ga Felleskjøpet konsesjon til å ta ut torv fra Jødahlsmåsan. Saksbehandlingen har vært skjødesløs, erklærte han, og dømte kommunene til å spa igjen dreneringsgrøftene på myra. Dommen ble godt mottatt av de 40 fremmøtte. Talskvinne for Besteforeldreaksjonen, Astrid Sandvik, slår fast at det kommer ikke til å bli kjørt ut så mye som en kubikkmeter torv fra Jødalsmåsan. Myrtorva skal ligge der den er, til beste for klimaet og til glede for fugler, dyr og mennesker i området!

Tror ikke på mer drift
Besteforeldrene anklaget Felleskjøpet Agri, Nes og Ullensaker kommuner, samt Landbruksdepartementet, for brudd på Grunnlovens paragraf 112. Kravet, på vegne av barna og kommende slekter, var at dreneringen av Jødalsmåsan stanses øyeblikkelig og at alle påførte skader rettes opp.

Drenering og utgraving av Jødalsmåsan vil frigi 290.000 tonn CO₂, samtidig som det ble pekt på at torvprodukter er næringsløse og fases ut i det internasjonale markedet. Siden verken kommunene eller Felleskjøpet møtte opp, måtte de saksøkte representeres av medlemmer av Besteforeldreaksjonen.

Besteforeldrene var svært fornøyd med at dommeren gikk så grundig til verks og hadde lagt ned så mye arbeid i sin dom. – Jeg er jo både en gammel advokat og en gammel miljøaktivist, fortalte Ketil Lund, som blant annet var Naturvernforbundets advokat under Alta-saken.

Sakkyndig under Torvtribunalet var Naturvernforbundets Kåre Homble. Han er overbevist om at det ikke kommer til å bli tatt ut mer torv fra Jødalsmåsan. – Jeg tror at Felleskjøpet ser at fokuset på denne saken har blitt så stor at de ikke tar den belastningen det vil være å begynne å bryte torv her, sa han til Romerikes Blad etter tribunalet.

Astrid Sandvik legger fram Besteforeldreaksjonens syn på saken.

Astrid Sandvik legger fram Besteforeldreaksjonens syn på saken.

Det var god stemning blant de frammøtte Besteforeldrene på Torvtribunalet 3. april.

FORNØYD MED DOMMEN: Det var god stemning blant de frammøtte Besteforeldrene, som sang og viftet med plakater til forsvar for Grunnlovens miljøparagraf.

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*