– Miljøkritikken må holde fram

Guttorm Statoil talerPå Statoils generalforsamling 11. mai vil aksjonær Guttorm Grundt på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon nok en gang be Statoils styre om å trekke selskapet ut av den sterkt forurensende, ulønnsomme og høyst risikable tjæresandbaserte oljeproduksjonen i Alberta, Canada. Hvert år har styret hårdnakket avvist forslaget, og bedt aksjonærene om å stemme imot. Med skogbranner rasende ikke langt fra tjæresandfeltet, har saken fått fornyet aktualitet, mener Grundt. – Statoil må ta større ansvar for reduksjon av de nasjonale og globale klimagassutslippene, heter det i hans forberedte innlegg på generalforsamlingen 2016.

Ulik strategi fra miljøorganisasjonene
Guttorm Grundt er veteran i Besteforeldreaksjonen og i kampanjen mot tjæresandvirksomheten. Han kommer ikke til å følge Greenpeace og WWF som denne gangen har valgt å tone ned kritikken, for i stedet å framheve det positive i signalene fra den nye Statoil-ledelsen om blant annet å satse mer på fornybar energi. – Det er for tidlig, sier han. Skrytet bør vente til selskapet er ute av investeringene i tjæresand og skifergass. Den nye ledelsen presser også på for å åpne Lofoten for oljeutvinning, så her er det all grunn til å opprettholde miljø-motstanden.

Dette er også lagt  merke til av det internasjonale nyhetsbyrået Reuters, som har sendt ut en melding om «Sjelden pause i den grønne kritikken mot Statoil»:

reuters logoStatoil møter en dempet kritikk av miljøsatsingen på generalforsamlingen onsdag, etter en liten dreining mot grønn energi.

Alle de store oljeselskapene sier de arbeider for å beskytte miljøet, men analytikere sier det ofte er vanskelig å dømme om deres oppriktighet.

På onsdag vil miljøkritikken primært være representert ved Besteforeldrenes klimaaksjon, i et forslag til vedtak der Statoil oppfordres til å stanse olje- og gassleting over hele verden og til å trekke seg ut av prosjekter som tjæresand i Canada.

Andre grupper som WWF og Greenpeace, som har sendt inn kritiske resolusjoner hvert år siden 2010, mener at Statoil fortjener en kritikk-pause.

«Vi ser en endring i Statoil og har ønsket å gi dem anerkjennelse for dette på årets generalforsamling», sier Nina Jensen, leder av WWF Norge. Blant endringene det siste året er et nytt tiltaksfond som skal investere i selskaper innen fornybar energi.

«Det har vært en positiv dreining siden Eldar Sætre tok over som administrerende direktør i februar 2015», sier Martin Norman i Greenpeace. «Han gjør ting som Helge Lund aldri ville ha gjort.»

Sætre selv er fornøyd med at det blir mindre kritikk å høre dette året. «Miljøorganisasjonene regner åpenbart med at vi jobber med noen av de riktige tingene, og det tror jeg også», sier han til Reuters. 

Halfdan Wiik, pensjonert bibliotekar og leder av Besteforeldrenes klimaaksjon, sier at Statoil på ingen måte gjør nok. «Vi har valgt å fortsette å plage dem med tjæresandsaken, miljøtrykket må holdes oppe», sier han. «De fine orda har vi jo hørt før.»

Paris-toppmøtet i desember fastsatte et mål om utfasing av netto klimagassutslipp innen 2100. Statoil sier at de allerede har utslipp per fat produsert olje som er blant de laveste i verden.

Analytikere sier det er for tidlig å si så mye om konsekvensene av Statoils skifte. «Det gjenstår å se. Så langt er fornybarvirksomheten en svært liten andel av det totale bildet», sier Kjetil Bakken, analytiker i Carnegie. «Men det hjelper på image’en.»

Se melding fra Reuters: http://www.reuters.com/article/statoil-environment-idUSL5N1832MB

Se også Guttorm Grundt: Aksjonærforslag til Statoils generalforsamling 2016 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*