Klimapsykologi for framtida

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    torsdag 18. feb 2016
  • AV:
    Redaksjonen
Skjermbilde Stoknes nrk
Gjennom ni små foredrag guider Per Espen Stoknes oss gjennom jungelen av menneskelige forsvarsmekanismer – og det som får oss til å handle.

Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye om klimaproblemene? Hvordan kan vi være så flinke til å leve med det vi vet – som om vi ikke vet det likevel? Det er spørsmål klimapsykolog Per Espen Stoknes jobber med å finne svar på, men også det enda viktigere spørsmålet: Hvordan kan vi fortelle historien om farlige klimaendringer og, på samme tid, skape positive, meningsfulle handlinger som sprer seg som ringer i vann – og gir våre politikere det velgergrunnlaget de trenger for å ta tak i de store problemene? Dette har Stoknes skrevet bok om, og har også laget en underholdende foredragsserie for NRK skolefjernsynet.

En klimapolitikk på parti med menneskets natur
Det er et paradoks at jo flere fakta som hoper seg opp om global oppvarming, desto større kan det synes som om likegyldighet og motstand og fortrenging vokser, noe som gjør det vanskeligere å vedta tiltak for effektivt å redusere klimagassutslippene og forberede lokalsamfunn på de uunngåelige endringene vi står foran.

Et av problemene er at klimaforskere og aktivister ofte framstår som en slags svovelpredikanter, mener Stoknes. Det blir en psykologisk og politisk felle, fordi man har en utilstrekkelig forståelse av hvordan de fleste mennesker tenker, handler og lever i verden. Han identifiserer de viktigste psykologiske barrierer for klimatiltak, og kommer med strategier for hvordan vi kan  snakke om global oppvarming på en måte som skaper handling og løsninger, ikke enda mer passivitet og fortvilelse.

Disse strategiene arbeider méd, og ikke mot den menneskelige natur – mer som vanlig markedsføring. De er positive og enkle å forstå. Utgangspunktet er at vår adferd og de valg vi tar, ikke er så rasjonelle som mange tror, men først og fremst sosiale. Vi gjør gjerne det naboen gjør, og følger etter dem vi ser opp til. I stedet for å legge frem stadig nye og dystre klimaprognoser, kan forskere og aktivister presentere positive fremtidsfortellinger som vi vet virker, fordi vi vet hvordan den menneskelige psyke fungerer.

Ni små foredrag om klimapsykologi: Gå til foredragsserien på NRK:
http://www.nrk.no/klima/xl/derfor-vil-vi-ikke-hore-1.12672968

Skjermbilde NRK klima

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*