Klimafestival med bredde og brodd

Klimafestivalen Drammen

Det kan fort bli mye fy og nei i klimadebatten. Så da gjelder det å servere noen positive opplevelser og feire litt også, mener klimaaktivister i Drammen. I år som i fjor slår de til med en stor KLIMAFESTIVAL, med et bredt program der de har fått med seg mange lokale krefter. – Det nytter ikke bare å satse på de allerede klimafrelste, sier Turid Lilleheie i Besteforeldreaksjonen. Derfor har vi fått ordføreren til å åpne det hele. Nå som vi har fått en avtale i Paris passer dette ekstra godt. Den sier jo veldig tydelig at det er opp til oss å redusere klimafotavtrykket. Greier vi det ikke i Drammen, så greier vi det ikke i verden.

Det folkelige engasjement
Klimafestivalen § 112 er landsdekkende, og mange norske byer er med. Hensikten er å bevisstgjøre og engasjere et stort publikum. «Klimautfordringene løses ikke uten økt demokratisk deltakelse i alle deler av samfunnet, derfor ønsker vi at nye grupper kommer på banen for å vise kraften og bredden i en voksende klimabevegelse», heter det i invitasjonen fra Norsk Klimanettverk. Se: http://klimafestivalen112.no

I Drammen har de lyktes med å få til et bredt samarbeid av organisasjoner, fra Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon til KFUK-KFUM, Natur og Ungdom, Speiderforbundet, Drammen kvinnesaksforening og mange andre. Bidrar til programmet gjør også kirka og menighetene, Fretex, folkebiblioteket, høgskolen, turlaget m.m. Det blir noe både å se, høre og smake på, lover arrangørene. Vi kommer til å servere nesten alt det er mulig å sette klima foran! Det er mye for barn og unge også. Eksempelvis blir det vist ungdomsfilm på Kino City.Se samlet oversikt her: Brosjyre med program for alle dager.

– Vi er egentlig veldig utålmodige, sier Turid Lilleheie, tidligere mangeårlig leder av NTL og nå aktiv i både Kvinnesaksforeninga og Besteforeldreaksjonen. Vi representerer grasrota og det folkelige engasjementet, og vi tror vi har betydning: De som bestemmer, politikerne, trenger hele tiden å pushes, det så vi også i Paris. Uten presset fra folket ville vi aldri fått et såpass bra resultat i forhandlingene. Nå gjelder det å presse videre og sørge for at vi bli flere som er opptatt av at de fine målene skal bli en realitet.

Ingeborg Hanto (KFUM/KFUK) (t.v.) og Turid Lilleheie (Besteforeldrenes Klimaaksjon) forener generasjonene og går i bresjen for en vinterlig klimafestival i Drammen. Foto: Tore Sandberg, Drammens Tidende.

Ingeborg Hanto (KFUM/KFUK) og Turid Lilleheie (Besteforeldreaksjonen) forener generasjonene og går for en vinterlig klimafestival i Drammen. Foto: Tore Sandberg, Drammens Tidende.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Eli Faldbakken Kvarme | 05.01.2016

    Som nytt medlem av Besteforeldrene, kunne jeg gjerne tenke meg å gjøre noe nyttig under festivalen. Kan jeg brukes til noe?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*