Forhandlerne merker folkepresset

Fane arctic paris 2
Besteforeldrene i Paris 2015: Save the Arctic! Save the Poles! We don’t need no drilling holes! Foto: Ola Dimmen

Paris lørdag 5. desember: Den første forhandlingsuka nærmer seg slutten, og presset fra et voksende klimaengasjement verden over er sterkt følbart også i Le Bourget. Men vanskelige spørsmål som byrdefordeling, klimarettferdighet og global finansiering er fortsatt ikke løst. Flere land foreslår dessuten å skjerpe togradersmålet til «godt under 2°C» eller «maksimum 1,5°C». I løpet av dagen har det vært store folkelige markeringer, der de norske besteforeldrene vakte begeistring med sine alarmrøde hatter og kapper, faner og sang. – Vi la ikke bånd på oss, og ble lagt godt merke til også blant mediafolk, forteller forsanger Ola Dimmen.

Sammen er vi sterke
En av de mange klimatog-reisende, høgskolelektor og mjølkebonde Thomas Cottis fra Hedmark, trekker fram det gode og opplysende orienteringsmøtet for alle de norske tidlig på dagen. Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet la vekt på at den brede norske klimavalgalliansen hadde oppnådd langt mer enn de enkelte organisasjonene kunne gjort hver for seg.

Per Ivar Våje fra Den norske kirke fulgte opp og fortalte hvordan kirken i Norge er aktive for å fronte klimasaken gjennom media, og gjennom intern skolering. Kirken har også utviklet et flott samarbeid om klima med andre kirke- og trossamfunn i Norge.

Ingunn Gjerstad, som er nesteleder i Oslo LO, fortalte at også fagorganisasjoner innen oljebransjen er på glid. – Mange har tatt signalene, det de krever er at nedtrappingen av oljeutvinningen må skje planmessig, slik at ansatte i bransjen kan fases over i andre bransjer – gjerne til fornybar energi.

Tror på tilstedeværelse i Paris: God stemning blant de rødkledde. Foto: Ola Dimmen

Rødt for kjærlighet og alarm! God stemning blant de rødkledde i den franske hovedstaden. Foto: Ola Dimmen

Norsk dobbeltkommunikasjon
Etter lunsj var det møte med Johanne Hauge, ansatt i Naturvernforbundet og en av tre fra frivillige organisasjoner som deltar i den norske forhandlingsdelegasjonen. Hun fortalte at det gir problemer når klimaforhandlingene er sponset kraftig av fossil-industrien. Og at det er mange land og enkeltpersoner i delegasjonene som har gjennomskuet Norges dobbeltkommunikasjon: På den ene siden taler norske politikere om at Norge gjør så mye for klima, på den andre siden så vet de godt at norske utslipp ikke går ned og at vi fortsetter utvinningen av olje og gass – også i sårbare områder i nord.

Per Hjalmar Svae, bestefar fra Bergen, foreslo at Besteforeldrene i søndagens demonstrasjon skal gå for tydelig å vise at vi er flaue over Norges innsats og dobbeltspill.

Paris-nyhetene fra Naturvernforbundet er verd å følge med i for den som vil holde seg oppdatert:
http://naturvernforbundet.no/klima/internasjonalt/siste-nytt-fra-forhandlingene/category3785.html 

Naturvernforbundets Lars Haltbrekken fant seg godt til rett sammen med bestemødre mot global oppvarming. Foto: Ola Dimmen

Naturvernforbundets Lars Haltbrekken fant seg godt til rett sammen med bestemødre mot global oppvarming. Foto: Ola Dimmen

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*