Sterk symbolikk for barnets framtid

hav av sko 2
Place de Republique: Svein Tveitdal fra Besteforeldreaksjonen sammen med Estelle Le Touzé fra Grand Parents pour le Climat, France.

Paris søndag 29 november. Dette var dagen da verdens største klimamarsj skulle gå av stabelen, før de internasjonale forhandlingene begynner. Flere hundre tusen var ventet i gatene. Etter at marsjen ble stoppet av sikkerhetshensyn har kreativiteten vært stor for å finne alternative aksjonsformer som kunne aksepteres. På den sentrale Place de Republique var et hav av barnesko satt ut – tatt med dit av tusener av aktivister, bevoktet av en hær av politifolk. Et symbol på hvem sin framtid det dreier seg om, og på alle som ikke fikk lov til å gjennomføre den planlagte klimamarsjen på grunn av terrorangrepet for to uker siden.

Politikerne må levere
Verden har kjent til klimaproblemet i 25 år. Vi skulle vært på god vi til å løse problemene. Men nesten ingenting er gjort. Nytt på konferansen i år er at 175 nasjoner har rapportert sine utslippsplaner fram til 2030 til FN. Det er beregnet at disse til sammen vil kunne gi en oppvarming av kloden fra 2.7 til 3.7 °C. I følge forskerne vil dette kunne ha følgende konsekvenser:

 • Verdens matvareproduksjon reduseres med 35 %
 • 30-50 % mindre vann i Afrika og middelhavsområdet
 • Regnskogen i Amazonas kollapser.
 • Den arktiske tundraen og isen over Grønland og Antarktis smelter i økende grad
 • Havet stiger med 1 meter eller mer med stadig økende nivåstigning i påfølgende århundrer
 • Store deler av verden vil være vanskelig å bo og livnære seg i.

Dagens flyktningetilstrømning er bare en forsmak på hva vi kan vente oss om temperaturen stiger så mye som dette. Det er derfor en raskt voksende vilje og krav fra folkelige bevegelser over hele verden om at forhandlerne må levere i tråd med det alle land har forpliktet seg til; at global oppvarming ikke må overstige 2 grader. Vi har fremdeles 10-15 år på oss til å gjøre nødvendige tiltak.

Se også kronikk av Svein Tveitdal, «Vil møtet i Paris løse klimakrisen?»:
https://www.besteforeldreaksjonen.no/?p=25251

mange sko

fortau paris
rød dame paris

coal kills
svein moms

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Kirsten Limstrand | 29.11.2015

  Fantastisk idé med skoene. De har en veldig sterk virkning, selv om jeg bare ser dem på bildet. Takk til Svein og Halfdan som stiller opp i Paris. Jeg kommer etter med klimatoget den 3 desember. Vi sees!

 2. Elisabeth Tveter Briseid | 30.11.2015

  Vurderer dere å sende mailene ut til ALLE besteforeldrene nå mens Klimatoppmøtet pågår?
  Dette er jo en helt spesiell situasjon og en enestående mulighet til å vise hvor betydningsfull Besteforeldreaksjonen er – og til å styrke engasjementet? Jeg tror nemlig ikke folk går inn på nettsidene uten videre.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*