Klimamarsjer fra nord til sør

hammerfest
Hammerfest: Klimaengasjerte samlet seg ved Meridianstøtten, som viser kloden i sin helhet på en sokkel av granitt. Finnmarkingene vil ikke dyrke bananer. Fra nrk.no

Fra Hammerfest i nord til Ålesund i vest og Kristiansand i sør ble det lørdag og søndag arrangert klimamarsjer, i regi av Klimavalgalliansen og ulike organisasjoner tilknyttet denne. Selv om ingen kunne måle seg med Oslo og den overraskende store oppslutningen om marsjen i hovedstaden, innvarsler arrangementer landet rundt et voksende folkelig engasjement for klima. Det er også helt nødvendig, og det haster skal vi tro forskerne: 2015 blir det varmeste år i historien og et tydelig tegn på at klimaet er ute av balanse. Vi kan ikke overlate til vår barn og barnebarn å rydde opp etter oss, var poenget til flere av appellantene.

Vi kan og må vinne klimakampen
Jo lenger vi utsetter effektive tiltak, desto dyrere blir det, sa Åke Bjørke fra Besteforeldreaksjonen i sin appell i Kristiansand. Vi ser at endringene er i gang, de er utbredt, kostbare og har alvorlige følger – for jordbruk, vannressurser, helse og økosystemer på land og i havet. Klimaendringene betyr risiko for økonomi og sikkerhet.

Foto: Lars Verket

Foto: Lars Verket

Vi skal fremme menneskelig utvikling, utrydde ekstrem fattigdom, redusere global ulikhet, styrke økosystemene. Dette vil være svært utfordrende i en 2 graders verden. I en 4 graders verden er det alvorlig tvil om dette kan oppnås i det hele tatt. Vi har dårlig tid. Klimautviklingen forsterker seg selv. Passerer vi et «tipping point», risikerer vi uopprettelige skader, som at regnskogen tørker og brenner opp, at metanutslipp fra havbunn og permafrost tar av og raskt fordobler drivhuseffekten. Vi risikerer også alvorlig havforsuring og at bioproduksjonen i havet svekkes katastrofalt.

For et år siden marsjerte mange hundre tusen i New York. Vi fikk ikke den store marsjen i Paris. Men vi gir oss ikke. Ny teknologi, FN, Verdensbanken, verdens oppegående forskere, oppegående politikere, kirken, paven er enige med oss. Dette er en kamp vi kan, skal og må vinne. Snarest mulig. Lykke til!

Fra Østlandets Blad.

God stemning i Ås. Fra Østlandets Blad.

Vellykket i Ås
I Ås ble Folkets klimamarsj den største demonstrasjonen siden EU-kampens tid. Anført av Ås-blæsten studentkorps marsjerte 300 personer gjennom gatene. De hadde tre krav til norske myndigheter, fra Klimavalgalliansen:

  • Kutt norske utslipp i tråd med FNs anbefalinger.
  • Ta det historiske ansvaret på alvor: Jobb for klimarettferdighet.
  • Skap grønne arbeidsplasser og ny næringsutvikling.

– I dag står vi sammen, ung som gammel, for å ta ansvar for en grønn og ren fremtid, sa Siri Gilbert, som var en av arrangørene.

– Etter Black Friday i går, var det deilig å våkne opp til en grønn lørdag, sa Sundli Tveit, som i følge Østlandets Blad fortsatte mer alvorlig.

– Dere har hatt mange sjanser, nå må dere levere, var beskjeden fra rektoren ved Universitetet på Ås til de som skal forhandle i Paris. – Det er ingen som kan unnskylde oss, hvis fremtidige barn må sitter der og ser tilbake på generasjonen som ikke gjorde noe.

Solidaritet i Molde
Det var langt fra Paris og den store klimademonstrasjonen i Oslo til Molde der man ikke klarte å få til en Folkets klimamarsj. Men noe er bedre enn ingenting, tenkte Natur og Ungdom som markerte dagen på sin måte ved å henge opp et stort banner på rådhuset. – Det handler om å begynne å gjøre noe. Mange er likegyldige, det er ikke bra. Vi som er unge og skal ta over, må rette opp de feil som er gjort før oss, sier lokallagsleder Isabel Nerland (16) til Romsdal Budstikke. – Vi visste ikke hva dette dreide seg om da vi var unge, sier Oddbjørg Langset fra Besteforeldreaksjonen, som stilte solidarisk opp sammen med de unge.

Fra Romsdals Budstikke

Fra Romsdals Budstikke

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*