Barnas klima – vår sak!

15 11 28 Klimamarsj med banner
Besteforeldrene i Folkets klimamarsj, Oslo 28. november 2015. Foto: Jan Walter Parr

Folkets klimamarsj ble arrangert  i rundt 20 byer og tettsteder i dag. Med parolen «Barnas klima er vår sak» høyt hevet toget et par hundre besteforeldre gjennom sentrum av hovedstaden, sammen med over 3000 andre klimademonstranter. Med sine røde aksjonsluer og kapper var de den største og mest synlig gruppen i hele toget. – Dette er den største miljømarkeringen på svært lang tid, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB. Han er positivt overrasket over at så mange møtte opp. Det gjør meg optimistisk i forkant av klimatoppmøtet i Paris. Dette er et arrangement som verdens ledere ikke kan overse.

FOLKETS KLIMAMARSJ. 3400 gjennom Karl Johans gate. Foto: Ivan Chetwynd

Fra Karl Johans gate. Foto: Ivan Chetwynd

Sterke appeller
Flere tusen marsjerte fra Jernbanetorget til Eidsvolls plass utenfor Stortinget lørdag ettermiddag. Arrangementet levde opp til navnet «Folkets klimamarsj». En klar og sterk appell fra 12-årige Victor fra Miljøagentene var et høydepunkt for mange. Han skal også være med til Paris – på klimatoget som går fra Olso 3 desember – for å gjøre barnas stemmer hørt.

Kirken var representert ved preses biskop Helga Byfuglien og fagbevegelsen ved Trine Lise Sundnes. Regjeringen var også med, og utenriksminister Børge Brende holdt en appell som man må håpe følges opp med handling! Marjorie Pamintuan (Asia Pacific Research Network) gav marsjen en internasjonal dimensjon med en appell fra dem som allerede nå kjenner resultatet av den rike verdens klimautslipp. Det ble sang med Ten Sing Norway og til slutt av Susanne Sundfør.

Reportasje fra marsjen i Oslo på nrk.no:
http://www.nrk.no/norge/_-vi-er-besteforeldre_-og-har-litt-darlig-samvittighet-1.12677607

NRK Lørdagsrevyen: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA02112815/28-11-2015#t=1m36s

Også i Stavanger møtte Besteforeldrene mannsterke opp. Foto: Gustav Paulsen

Også i Stavanger møtte Besteforeldrene manns- og kvinnesterke opp. Foto: Gustav Paulsen

Ved arrangementet i Stavanger holdt Per-Egil Schøyen fra Besteforeldreaksjonen appellen for de 150 frammøtte: – De menneskeskapte klimaendringene er det største problemet menneskeheten har stått overfor noensinne. Hvis vi ikke løser det, er alle andre problemer irrelevante. De eneste som kan gjennomføre dette er verdens politikere. De må gjøre vedtak som alle må følge. Norges politikere er pålagt dette i Grunnlovens § 112. Å feile her er et svik mot menneskeheten.

Reportasje fra Stavanger på nrk.no:
http://www.nrk.no/rogaland/folkets-klimamarsj-samla-omlag-150-i-stavanger-1.12677600

I Skien deltok 200 i marsjen som gikk fra stranda på Bakken til torget.

I Skien deltok 200 i marsjen som gikk fra stranda på Bakken til torget. Bilde fra Telemarksavisa.

Vi kan samarbeide fornuftig på en annen måte enn det vi gjør i dag, var budskapet fra demonstrantene i Skien. En grønn politikk vil gi grønne arbeidsplasser, sa appellanten Marie Skyer. – Alt liv er egoistisk, og det viktigste for alle organismer er å overleve. Det handler om å ofre, men det handler også om å samarbeide slik at gevinst ville bli resultatet. Jeg er redd for kloden vår, men jeg har tro på et varmere samfunn istedenfor et varmere klima.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*