Climate Journey – sykler for klimaet

1 Morgan og Garrett lav
Great to be in Stavanger, synes de to globale klimayklistene Morgan og Garrett. Nå er de på vei videre til Bergen og Oslo.

Morgan Curtis og Garrett Blad, to unge idealister, sykler 6 måneder og 10.000 kilometer fra Vermont i USA gjennom Canada, Island, Skandinavia og Storbritannia for å delta på FNs klimakonferanse i Paris i desember. De er ungdomsrepresentanter med møte og talerett for den amerikanske organisasjonen SustainUS. Hensikten med turen er å møte mennesker for å danne seg et bilde av hvordan vi tenker og hvordan vi ser for oss å takle framtidas utfordringer, sier de. Denne uka kom de til Stavanger, der Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon var vertskap, og der de fikk møte både politikere og media. «An amazing welcome!», skriver de på Twitter.

Halve jorda rundt for en rettferdig klimapolitikk
Prosjektet begynte å materialisere seg i januar. Morgan tenkte opprinnelig å reise alene, men venner anbefalte henne å få med et reisefølge. Dette ble gjort kjent via sosiale medier, og valget falt på Garrett.

De reiser på lavbudsjett, bor i telt og koker maten på primus, bortsett fra når de blir invitert til å bo hos mennesker de møter underveis.

Turen startet i Vermont 22. juni til Halifax, Nova Scotia. Der var de fra 25. til 30. juli. Det var helt umulig å finne noen båtforbindelse til Island, så de måtte krype til korset og ta fly. På Island var de tre uker. Så tok de fergen fra Seydisfjördur til Stavanger via Hirtshals og ankom søndag 23. august. Lokal NU-leder Fredrik Martre tok seg av dem til søndag ettermiddag, hvoretter de ble innkvartert på sjøhuset til besteforeldreaktivist Gustav Paulsen på Roaldsøy.

– Garrett hadde fått sykkelkjeden inn i leggen så vår lokale legevenn ble konsultert for å vurdere om vi måtte fram med sysakene, forteller Gustav. Heldigvis slapp han med skrekken.

CJ i Stvg

Mandagens program besto i å møte Stavangers varaordfører, Bjørg Tysdal Mo; kommunens prosjektmann for sykkelbyen, Roar Børresen; NU representant Frida Sol Meland Svendsen; Susanne Heart fra MDG, Jon Peter Hernes; bystyrerepresentant fra Høyre: Svein Westlund Kristiansen fra næringslivet og bestefar Per-Egil Schøyen med barnebarn Vilde.

Hør innslag på NRK Rogaland: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-rogaland/DKRO02016815/24-08-2015#t=2h21m4s

Dagen ble avsluttet med sen lunsj i byen og stangfiske fra brygga på Roaldsøy. Syklistene kom seg tidlig til sengs for å være opplagte til å dra videre til Bergen og møte der med representanter for Klimvalgalliansen. Deretter fortsetter ekspedisjonen over fjellet til Oslo og derfra videre til Sverige, Danmark og flere andre europeiske land på veien til Paris.

«On arrival in Paris we will be youth delegates inside the United Nations space, making the voices of our own and future generations heard.» Les mer om Climate Journey-prosjektet her: http://climatejourney.org

climate journey

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*