På’an igjen med Klimafestivalen § 112

suppeSelvfølgelig blir det klimafestival igjen! sier aktivist og forfatter Aleksander Melli som tidligere i år var høyt og lavt og primus motor for «Klimafestivalen § 112», en uformell folkelig mobilisering for å skape økt bevissthet om klimasituasjonen og mulighetene til å gjøre noe med den. Nå er det på’an igjen. 16 – 24. januar 2016 blir det ny folkefest for klimasaken, lover generalsekretær Heidi Helgestad i Norsk Klimanettverk. – Som initiativtaker opplevde vi det som en suksess med over 80 arrangementer rundt om i hele landet, med flere tusen besøkende. Denne gangen kan jeg love at festivalen skal bli enda mer opplysende og inspirerende!

Folkelig mobilisering
Jon Frode Blichfeldt fra Besteforeldreaksjonens Oslo-gruppe var med i festivalkomiteen og kontaktperson for ulike korarrangementer. Paragraf 112 henspiller på den nye grunnlovsparagrafen fra 1992, forteller han. Den forplikter myndighetene til tiltak som verner vårt felles livsmiljø, og ble enstemmig vedtatt i Stortinget. Men foreløpig er det ikke mye som tyder på at den oppleves som viktig når politikerne våre prioriterer, lager budsjetter og framtidsplaner. Det må vi gjøre noe med, og jeg synes det er flott med en ny festivalrunde. Det gjelder å ikke gi seg!

I nabobyen Drammen var det Besteforeldrene som tok mye av ansvaret for et stort og allsidig program, med foredrag, utstillinger, grønn lunsj og mye mer. Biblioteket hadde miljø på dagsorden hele januar måned. Et fint samarbeid med yngre og eldre fra andre organisasjoner ble avsluttet med en hjemmesnekret «videoboks» på et kjøpesenter midt i byen. Her ble forbipasserende invitert inn til å snakke inn sitt lokale klimakrav. – Det var veldig kjekt alt sammen, sier Elisabeth Tveter Briseid. Jeg ser fram til at vi skal klare å gjenta suksessen og det gode lokale samarbeidet.

Mer om Klimafestivalen 2014/2015 i Drammen og andre steder: https://www.besteforeldreaksjonen.no/?cat=34

heidi helgestadDemokratisk deltakelse
Heidi Helgestad forsikrer at Klimanettverket jobber for en enda mer kraftfull og større klimafestival i 2016:

  • Med et større regionalt nedslagsfelt
  • Mobiliserer enda flere frivillig
  • Samarbeider tettere med organisasjonene som var med nå og får med flere
  • Et større budsjett, men fortsatt basert på folkelig engasjement og frivillighet
  • Bedre gjennomføring på alle nivåer
  • Nå ut til enda flere
  • Nettsider er allerede i arbeid

Se invitasjonsbrev fra Heidi Helgestad/Norsk Klimanettverk: Invitasjon Klimafestivalen januar 2016
– Jo før vi begynner å få inn besteforeldre og andre i arbeidet, desto bedre er det. Det er en åpen invitasjon, og bare fantasien setter grenser for hvilken type arrangement som kan inngå: moteshow, matlagingskurs, teater, debatter med forskere og politikere, osv. Dere som vi bidra må selv ta administrativt og økonomisk ansvar, men vil kunne trekke veksler på et stort miljø av frivillige og støttespillere. Klimautfordringene løses ikke uten økt demokratisk deltakelse i alle deler av samfunnet.

:

LANGVARIG KAMP: Briseid og Lilleheie mener klimafestivalen markerer en viktig start på 2015, og de akter å fortsette mobiliseringen fram mot høstens lokalvalg og klimatoppmøtet i Paris i desember. Fra Dagsavisen Fremtiden.

Fra Dagsavisen Fremtiden 6. jan 2015: Elisabeth Tveter Briseid og Turid Lilleheie mener klimafestivalen markerer en viktig start på 2015, og de akter å fortsette mobiliseringen fram mot høstens lokalvalg.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*