Brems norsk oljeutvinning – 100 000 klimajobber nå!

linda parr 2Besteforeldreaksjonen har sluttet seg til kampanjen for grønne arbeidsplasser, der kirken, miljøorganisasjoner og fagforbund har gått sammen om å samle inn «100 000 underskrifter for 100 000 klimajobber». – Vi er jo ikke bare opptatt av et levelig klima og miljø for barnebarna våre, men at de skal ha et arbeid å gå til, sier Linda Rundquist Parr, lokallagsleder i Oslo. Besteforeldrenes månedlige markeringer utenfor Stortinget skal i høst brukes til å informere om kampanjen og sanke underskrifter. Det positive fokus på arbeidsplasser har appell til alle aldersgrupper, tror hun. De fleste skjønner at omlegging til en mer oljeuavhengig økonomi må til.

Parr forteller at hun la spesielt merke til og likte formuleringen om «behovet for omstilling» i trontalen nylig. Det store spørsmålet er hvordan det blir fulgt opp i det kommende statsbudsjettet. Det holder ikke med kosmetiske forandringer. Vi må kjøle ned oljeøkonomien, og vi må gjøre det med arbeidsplasser i fornybar energi, transport og bygningssektoren.

Det har gått fort med de første par tusen underskriftene på kravet «Brems norsk oljeutvinning – 100 000 klimajobber nå!». Men det er de resterende 95 prosentene som teller. Og vi må jo også regne med at denne kampanjen kan få motbør på sin vei. Men Besteforeldrene skal i hvert fall gjøre en innsats! På markeringen vår ved Stortinget sist fredag samlet vi inn et hundretalls nye underskrifter. Neste gang skal det bli flere. Og det skal bli flott å være med på overrekkelsen under konferansen «Broen til framtiden» i mars neste år, sier Parr.

gr arbDIN UNDERSKRIFT TELLER: GÅ TIL KAMPANJENS NETTSIDE HER!

KONFERANSEN «BROEN TIL FRAMTIDEN»: DU KAN MELDE DEG PÅ HER!

Ladestasjoner for håp
En av initiativtakerne til klimajobb-kampanjen, Andreas Ytterstad har tro på at de store klimademonstrasjonene i New York og andre steder har startet en positiv global sirkel. Blant arrangørene er aktivistnettverket Avaaz, som har samlet over to millioner underskrifter for 100 prosent ren energi innen 2050. I Norge er det spesielt viktig å forstå dette kravet, for her snakkes det alltid om en «energimiks» som tar det for gitt at olje og gass fortsetter å være der. Men la det være klart: Det er fullt mulig å dekke hele verdens energibehov med fornybar energi. Problemet er at ingen land vil gå først ut. Alle har sine unnskyldninger. De skal vi plukke fra hverandre!

Vi må bygge en bevegelse nedenfra, en sann folkebevegelse, som i tide vil legge grunnlaget for en ny kurs for Norge og verden, mener Ytterstad. Mange er begynt å tvile på demokratiet, og krysser fingrene for sterke ledere i Bejing eller i Brussel. – Vi bør i stedet snakke om en utvidelse av demokratiet, slik at vi kan få bukt med den konsentrerte oljemakten, som hver dag legger mye sterkere føringer for politikken, også i Norge, enn det folk flest gjør. Manhattan og Eidsvolls plass og Torgallmenningen i Bergen er ladestasjoner for håpet! Vi har et sted mellom fem og 20 år på oss til å få til en system- og strukturendring. Da må vi være strategiske. Vi må få politikerne til å bli like redde for oss som de er for oljeindustrien i dag.

Skjermbilde bnroen

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Oddbjørg Langset | 07.10.2014

  Gi meg de brennende hjerter! – Linda er en slik, så takk for din hyggelige velkommen-mail, da jeg spurte om jeg bare kunne møte opp foran Stortinget, på avd.Oslo sin markering, med etterfulgte interessante klimakafe, før jeg også rakk å hente barnebarn i barnehage og skole, på mitt Oslo-besøk. Derfor så viktig med oppdatert Aktivitetskalender på hjemmesida – så husk å melde fra i god tid på forhånd til Halfdan, om alt som skjer i vårt langstrakte «Besteforeeldre-klima-land!.
  Vh Oddbjørg Langset i Molde.

 2. Ola Dimmen | 22.11.2014

  Flott sak og initiativ! Blei oppglødd men stussar likevel over setninga «Det er fullt mulig å dekke hele verdens energibehov med fornybar energi. Problemet er at ingen land vil gå først ut. Alle har sine unnskyldninger. De skal vi plukke fra hverandre!» Ønskjer verkeleg at dette er tilfelle, men vil gjerne sjå dokumentasjonen. Berre verdens stålproduksjon i 2013 kravde like mykje energi som det ville tatt norsk vasskraft 68 år å produsere. (Rune Skarstein, «Klimapolirtisk Alkymi» ,kronikk i Klassekampen 24.09.2013). Er det nokon som sit på dokumentasjon, så for alle del, legg den fram!

 3. Milorad Dunderovic | 07.08.2016

  Jeg har tenkt å melde meg inn for lenge siden, men min og konas sykdom har utsatt det, men nå er jeg en del av denne, virkelig gode, satsingen.

  Jeg ser ikke at noen har kommet med svar på Ola`s spørsmål fra november 2014! Jeg har ikke konkrete fakta, men jeg er helt siker at det er nok vind, vann og bølger at det kan produseres nok energi for folket.

  Her vil jeg dele bruk av energien til folkets livs viktige ting og saker og til overgriperens bruk av energien til militante formål og enda stor forurensning av naturen. Vi må prøve å stoppe overbruk av klodens resurser før det blir for sent.

  Vi besteforeldre bør se hva er vår overforbruk og prøve å stoppe og unngå det.

  Jeg håper at både naturen og kloden blir reddet, men jeg er nå mer redd enn noen gang. Verdens situasjon er meget urolig og vi dessverre bidrar mye til det. Situasjon i Syria, Tyrkia, Libya og ikke minst Ukraina ser svært alvorlig ut og vi ikke, uheldigvis, satser på å dempe krisen, men, med NATO i spissen medvirke til å farliggjøre den.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*