Vanmakt blev vrål för klimatet

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 23. okt 2013
  • AV:
    Redaksjonen

vral2De stod inte ut med tanken på att deras barn ska behöva lida för de felaktiga beslut kring klimatfrågan som vi tar i dag, så de startade nätverket Föräldravrålet. – Vi måste träda fram som föräldrar, bortom blockgränser, och tvinga politikerna att lyfta klimatfrågan inför nästa val, säger Idah Magnusson till Miljömagasinet. Klimatångest och oro inför framtiden gjorde Idah nedstämd och frustrerad. Hon blev arg och cynisk då hon märkte att folk omkring henne inte tog klimatfrågan på allvar. För ett år sedan kom vändningen då hon och några andra föräldrar fördes samman av ett gemensamt engagemang.

 – Vi möttes på twitter då vi alla kände frustration över att klimatfrågan inte uppmärksammades trots att Världsbanken precis kommit ut med en prognos om att temperaturen kunde höjas med fyra grader under de kommande 50 åren. Det var där allting började, säger Idah Magnusson.

Inom några dagar hade de lagt grunden för nätverket Föräldravrålet med ett övergripande mål att få upp klimatfrågan på den politiska dagordningen. Och gensvaret från allmänheten lät inte vänta på sig. –  Jag tror att det fanns ett sug efter en opolitisk grupp som ville lyfta klimatfrågan, för vi fick snabbt många medlemmar. Det handlar också om att klimatfrågan blir lättare att greppa när den blir mer personlig. När vi kopplar klimath otet till våra barn blir framtiden mer verklig och mindre Star Trek.

Ideellt arbete

Under klimatdemonstrationen i Stockholm den 28 september deltog många föräldravrålare.

Under klimatdemonstrationen i Stockholm den 28 september deltog många föräldravrålare.

I dag har mer än 17 000 personer gillat sidan på facebook och 10 000 har gått med i Föräldravrålet på deras hemsida. Bland medlemmarna återfinns föräldrar, gammelmostrar, storasystrar, vänner och andra som stöttar vrålet för klimatet.

Idah Magnusson är övertygad om att nätverkets framgång delvis beror på att det inte fått någon politisk höger- eller vänsterstämpel. Väldigt få känner sig uteslutna, vilket gör det lätt att gå med.

Hon förklarar att tanken med Föräldravrålet alltid har varit att hålla nätverket 100 procent ideellt och det finns inga planer på att förändra den utgångspunkten. De flesta möten sker över skype och man kommunicerar företrädesvis på facebook.

Vrål i grannländer

För att nå ut till de som ännu inte har upptäckt Föräldravrålet har nätverket under hösten börjat med «crowd funding» i syfte att få in pengar till en kampanj i kollektivtrafiken. Tanken är att reklam för Föräldravrålet på bussar i Stockholm, Göteborg och Malmö ska öka intresset för klimatfrågan ytterligare.

Ett bevis på att vrålet hörs allt starkare är att grannländerna börjar vakna till liv. Ett finskt nätverk, Ilmastovanhemmat (klimatföräldrar), har skapats med tydlig inspiration från Föräldravrålet. Och i Norge kommer inom kort Föräldrabrölet bildas.

Nästa år är det valår och för Idah och de andra inom Föräldravrålet väntar mycket jobb och en del massiva satsningar. –  Vi kommer jobba närmre journalister och media och hjälpa politikerna så att de inte glömmer bort klimatfrågan. Och gör de det så vrålar vi bara ännu högre. 

Fra artikkel i Miljömagasinet

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*