Ikke umulig å snu klimautviklingen

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 27. okt 2013
  • AV:
    Redaksjonen

O'BrienKlimaendringene kan stoppes hvis vi tenker nytt. Det holder at ti prosent av oss gjør det, og setter i gang endringsprosesser, mener Karen O’Brien ved Universitet i Oslo. Hun er professor i sosiologi og forsker på hvordan vi tilpasser oss informasjon fra klimaforskerne. Mange føler seg maktesløse i møte med de dystre spådommene. Politiske ledere har fått til lite, og er mot sin vilje med på å spre en nederlagsdømt stemning. Selv er jeg sterkt imot at vi vi har kommet så langt at det ikke er noe å gjøre med klimaendringene lenger, a point of no return. Jeg er overbevist om at vi alle kan gjøre noe, sier O’Brien.

Forandring nedenfra 

Den første endringen må skje inne i vårt eget hode, sier Karen O’Brien. Vi må venne oss til ideen om at vi kan påvirke klimaet. Så må vi presse på for å få endringer i våre lokalsamfunn og våre land, og i vår egen kultur. 

– Om noen år kommer vi til å le av dette forbrukersamfunnet vi har nå, hvor vi konkurrerer om å ha flest mulig sko og vesker i skapet, hvor vi reiser hele jorda rundt på feire. Jeg tror ikke endringer kommer ovenfra, fra klimaavtaler hvor regjeringer forplikter seg til internasjonale avtaler, hvor det åpnes for smutthull salg av kvoter. Vi kan ikke vente på våre ledere. Endringer må komme fra oss, den enkelte av oss.

En liten, grønn gruppe 

– Det er vanskelig å rikke ved folks grunnleggende verdier og hvordan de ser på verden, men jeg tror ikke det er umulig, og vi må ikke gi opp. I mine barns generasjon er grønne verdier en selvfølge, men blant de på min alder eller eldre skal det mer til. Alle vil ikke endre seg, men kanskje ti-elleve prosent i et samfunn kan være nok, de som tar ansvar kan føre an og endre sine samfunn innenifra, sier O’Brien.  

I Europa peker hun ut Tyskland som et land hvor borgerne har fått politikerne til å se alvoret. I hennes gamle hjemland USA peker delstaten California seg ut – spesielt med sine investeringer i bærekraftig energi.

Norges ansvar 

Lille Norges rolle i denne store snuoperasjonen som trengs er helt sentral, mener O’Brien. Her kommer oljeutvinningen inn. Oljen er en ikke-fornybar ressurs som vi bare bruker til brensel. Vi burde brukt den til formål hvor vi ikke har noe alternativ. Den blir ikke mindre verdifull hvis den blir benyttet til bedre formål senere, når vi har etablert et grønt energisystem. 

Les hele intervjuet på forskning.no 

Karen O’Brien leder forskningsprosjektet Voices of the Future: Values and Visions of Norwegian Youth on Responses to Climate Change.

 

Spre klimavett,
del denne saken!