NHO-konferanse: klimaalvor etterlyses!

Ved Operaen
Mette Newth og andre fra Besteforeldreaksjonen på plass ved Operaen og NHO-konferansen en kald vintermorgen.

Medlemmer av Besteforeldreaksjonen var tidlig oppe og på plass utenfor Operaen 9. januar, der toppskiktet i politikk og næringsliv samlet seg til NHOs årskonferanse, som var viet den oljedrevne delen av norsk industri. Besteforeldrene etterlyste større klimaalvor, og den klimaforståelse vi har grunn til å forvente av oppegående ledere. Løpeseddel ble delt ut, med advarende sitater fra IEA og Verdensbanken, og noen vennlige ord med på veien: «Besteforeldrenes klimaaksjon ønsker NHO et årsmøte med stor fremgang for konkret handling for fornybar energi og grønne arbeidsplasser!»

Klimahandling haster – og er mulig!

«Om ikke karbonfangst- og lagrings-teknologien (CCS) blir iverksatt i stor skala, kan kun 1/3 del av de påviste reservene av fossile brennstoff forbrukes før 2050, om verden skal holde 2-gradersmålet.» Det Internasjonale energibyrået – IEA: «World Energy Outlook 2012».

«Det er mitt håp at denne rapporten sjokkerer oss til handling.» President i Verdensbanken, Dr. Jim Yong Kim i forordet til rapporten «Turn Down the Heat».

 «Mens det globale samfunnet snakker om maksimalt 2˚C temperaturøkning, understreker denne betimelige rapporten fra Verdensbanken muligheten for 4˚C i dette århundret. Den viser hvordan vi, det internasjonale samfunnet, fortsetter å svikte våre barnebarn. Ønsker vi virkelig å overlate fremtidige generasjoner en verden av dødelige tørke, oversvømte havnebyer, og tap av uvurderlig biologisk mangfold, inkludert korallrev verden over? Jeg vil på det varmeste anbefale denne skjellsettende rapporten til alle som er opptatt av klimaendringene, som uten tvil er det 21. århundres største felles utfordring. Verden, har fortsatt tid til å gjennomføre en ny politikk, tilpasse kursen, og forhindre de farligste utslagene av klimaendringene.» Kofi Annan, tidl. generalsekr. FN.

«Norge har de beste forutsetninger for å gå i bresjen og satse på ny teknologi og pilotprosjekter innen solenergi, havvindkraft, geovarme mv. Mye av kompetansen fra offshore- og leverandørindustrien kan brukes her. Men det tar lang tid å bygge opp en industri, så vi må bare komme i gang!» Inge Johansen, tidl. styreleder i Statoil, medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon.

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Borghild Tveit | 09.01.2013

  Dette var en flott insats, og en aksjon på rett tid og sted! Men jeg skjønner ikke hvorfor Bellonas leder ikke ville ta i mot løpesedddelen. Jeg håper jo at de abeider for samme sak som vi.

 2. Ola Dimmen | 09.01.2013

  Flott innsats! Det ser ut til ei hovudutfordring blir å få politikerar og oljeindustrien til å innrømme at det må vere eit tak på kor mykje olje som vi faktisk kan produsere og bruke for å unngå klimakatastrofe. Folk flest forstår dette betre, så her er mykje å vinne. Stå på!

 3. Finn Bjørnar Lund | 10.01.2013

  NHO har lyktes godt – med medias hjelp – å skape inntrykk av at bare vi får produsert og solgt «norsk» olje og gass så blir også miljøet bedre, og vi redder klimaet. Statoil har nå full støtte fra NHO. Hvordan denne jakten på skitne penger oppfattes ute, kan vi lure på. Når Norge spekulerer i store økonomiske gevinster, må noen betale. Det er de neste generasjonene. For dem blir det dyrt. En slik forvrengt forestilling må ansvarlige politikere ta tak i! Det er knapt snakk om gassrensing («månelandingen») lenger. Noe godt eksempel for andre land, er vi iallfall ikke.
  Hva burde vi heller gjøre?
  Bruke ressursene på alternative energiformer, få fart på gassrensing, og slutte propagandaen for fossil energi!

 4. Pingback: Nok nå! | Jon Frode Blichfeldt

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*