Musikk for fremtiden – årets julegave!

BGrimstad CD
Birgitte Grimstads dobbel-CD, med vakkert cover og teksthefte ble utgitt i 2011. Nå lages en ny utgave av Grappa musikkforlag.

Visesanger Birgitte Grimstad har ofte opptrådt på Besteforeldreaksjonens arrangementer. Hun er også en drivkraft bak de månedlige klima-markeringene i hovedstaden. – Det hjelper faktisk veldig å være med å gjøre noe aktivt, sier hun – som å demonstrere foran Stortinget, som vi i BKA gjør nå, i stedet for å sitte og bli paralysert av angst og maktesløshet. Vi må få folk til å våkne. Musikken er med og gir tro på at det nytter! Albumet «Vi må bli gode mot menneskenes jord» kan kjøpes på Platekompaniet, Musikkoperatorene og CDON. Overskuddet av salget går til Besteforeldrenes klimaaksjon.

Lukten av sagmugg …
Ideen dukket opp på Rådsmøtet til Besteforeldrenes klimaaksjon på Sørmarka 2011, forteller Birgitte. Der framførte jeg et lite program med tekster og viser som jeg syns kunne passe til Besteforeldrenes engasjement, og etterpå var det noen som sa: Tenk om vi kunne få de visene på CD! For meg var dette veldig inspirerende, – jeg som aldri hadde trodd at jeg skulle gå i platestudio igjen! Men det er jo det med sirkushesten og lukten av sagmugg, vet du! Det var dessuten en sjanse til å få samlet en del av de tekster som har betydd enormt mye for meg selv opp gjennom alle årene som artist.

Musikk og politikk
Det er ikke nytt for deg å bruke sang og musikk i en politisk sammenheng?
 – Du vet, ofte kan en vise eller et dikt på en mye bedre måte uttrykke hva det egentlig er man har på hjertet.  Tilbake på 1970-tallet ble vi visesangere ofte spurt om å stille opp for en sak – noe vi gjorde med glede. Senere var jeg svært engasjert i de Nordiske kvinners fredsmarsjer. Husker tydelig mitt raseri over Nato som ville fornye og «forbedre» atomvåpnene langs grensen mellom Vest- og Øst-Tyskland. Da gikk jeg opp og ned av gulvet og raste – lenge!
– Og husk: Flere politiske partier satte etter hvert atomfrie soner på sitt partiprogram.  Så det nytter å si fra når du mener at tingene går i ravruskende gal retning!

Solidaritet og fellesskap
– Etter 22. juli 2011 er Nordahl Griegs TIL UNGDOMMEN blitt nasjonal felleseie. Den gamle kommunist holdt til og med på å havne i salmeboka. Men for deg har denne sangen lenge vært viktig?
 – Ja, med musikk av den danske komponist Otto Mortensen, har den vært folkeeie og skolepensum i Danmark i mange år.  Jeg hørte den første gang da Kim Larsen sang den inn på 80-tallet! Nesten hver linje er som en parole: «finnes her nød og sult, skyldes det svik…»  – Det er det samme budskapet du finner i en annen vise jeg ofte synger, og som også er med på CD-en – Bebbe Wolgers og Olle Adolphssons «Mitt eget land».

Takknemlighet og glede
 – En sang som har betydd mye for meg er «Jag vill tacka livet»  av Violeta Parra fra Chile. Da jeg ble 50 inviterte datteren min meg med på kaffeplukking i Nicaragua. Fantastisk mitt i nyttårshelgen å gå og plukke røde kaffebønner – som å plukke ville bringebær i august her hjemme! Da hørte vi barna på gata synge: «Gracias a la vida»  – de hadde ingenting, men takket livet likevel.
– Men du er ikke bare et alvorsmenneske, er du?
 – Nei langt ifra! Det er jo en dobbelt CD – en for voksne og en for barn med alle de gode gamle sangene fra barnetimene den gang: Tusen plommer, Mosters mage osv. Og med på CD-ene er også lune tekster om alle de små, men utrolig viktige sider ved livet: Om Lille Hansemann som sitter så stille så stille fordi han har en sommerfugl på håret og en snegle på tommelfingerneglen! – Eller Lill Lindfors som drømmer om å kjøpe en kirke, en luftmadrass og en kasse vin, og så hyre en organist slik at hun kan ligge på gulvet i sin egen kirke og høre på skjønn musikk!  For slik kan livet også være!


Birgitte synger

Spre klimavett,
del denne saken!