Måtehold og rettferdighet: Klimaseminar i Pilegrimsgården

30-40 trondhjemmere  hadde funnet veien 1. november til seminar i regi av Kirkens Nødhjelp og Besteforeldrenes klimaaksjon. Nina Weidemann fra Besteforeldreaksjonen tok utgangspunkt i Sophrosyne, greske gudinne for måtehold og selvbeherskelse. Klimarettferdighet, for verdens fattige og våre egne etterkommere, dreier seg i bunn og grunn om å godene riktig og rettferdig. Dessverre preges vår tid av det motsatt, kommenterte biskop Tor Singsaas.  «Vi lever i en infantil tid preget av ureflekterte innfall og tilfredstillelse av øyeblikkets behov.»

Politikerne i tale

Med bakgrunn i kravene fra kravene fra Klimavalg 2013-kampanjen, presentert av Nina, var representanter for de politiske partiene invitert, med mulighet for å presentere  seg og sine klimapolitiske satsinger.  Noe stikkord:

Høyre:  Mer forskning på rene energikilder nødvendig.
Venstre:  Viktig med enighet om mål. Og målene må forplikte!
Ap v/AUF: Se kritisk på vekst-ideologien. Nedtrapping av oljeutvinningen en nødvendig del av klimapolitikken.
Frp: Handel for å fremme utvikling. Er det rettferdig at andre land skal ha billigere løsninger enn oss?
Krf: Det er for mange floskler! Ord er brukt opp! Nå må vi feie for egen dør.
SV: Må ta utgangspunkt i kunnskapen om at to tredeler av oljen må ligge igjen. Klimapolitikk er også omfordelingspolitikk.

Et spørsmål og etikk og moral

Biskop Tor Singsaas avsluttet med å referere til kirkemøtets vedtak og understreket den etiske utfordringen i situasjonen. Vi tilhører en klode og er avhengig av hverandre. Det er verdens fattige som merker klimaendringene først. I den sammenheng er Kirkes Nødhjelp viktige øyenvitner.

Se presentasjoner fra Kirkens Nødhjelp

Ingvild  Reymert: Veien mot klimarettferdighet  

Lise Bertinussen: Kirken som endringsagent 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*