
På Verdens miljødag den 5. juni var temaet: stopp plastforurensingen av jordkloden vår! Plastavfall er en alvorlig trussel både mot økosystemer og folkehelsa, og i Ålesund markerte Besteforeldrene dagen med stor stand på folkebiblioteket. Fokus var på mikroplast fra økt biltrafikk, med fare for forurensing av byens drikkevannskilde.
FAKTA OM MIKROPLAST: Plastpartikler mindre enn 5 mm. som dannes ved slitasje og nedbrytning av større plastgjenstander, eller brukes direkte i produkter. De kan bli spist av organismer, inkludert oss, og kan bære med seg skadelige kjemikalier. Mange virkninger er ukjente. Største kilden til mikroplast i norsk natur er biltrafikken med dekk- og veislitasje.
Utdrag løpeseddel fra BKA Sunnmøre:
Forurensing av drikkevannet? Nei takk!

Brusdalsvatnet er drikkevannskilde for Ålesund. BKA mener faren for helseskadelig forurensing er stor hvis motorveien Møreaksen blir bygd som planlagt. Foto: Ståle Wattø
– Dagens biltrafikk langs Brusdalsvatnet gir utslipp av rundt 8 tonn mikroplast årlig.
– Økt trafikk, økt fartsgrense og el-biler med bredere dekk vil gi enda mer utslipp.
– Mattilsynet advarer om at det er funnet over 200 ulike stoffer i bildekk (inkl. PFAS-forbindelser og tungmetall), hvor 145 av dem kan være skadelige for levende organismer.
– I tillegg kommer risikoen for utslipp i forbindelse med ulykker, samt årlig vintervedlikehold med veisalting og børstebiler.
– Seniorrådgiver Bjørn Skulstad har påvist kilometervis med plast langs nedslagsfeltet til drikkevannet, der kostebilene til Statens vegvesen er kilden.
Vi gambler ikke med drikkevannet!
Legg motorveien utenom Brusdalsvatnet, med tunell eller i kombinasjon med vei på nordsida! Rydd opp nå!
Jeg syntes det er rart hvor lite fokus mikroplastikk får i samfunnet vårt. Argumenter som at «vi lever jo lenger og er mye friskere nå enn før» er dårlige, for i hvor mange år har vi egentlig hatt store mengder mikroplast i naturen og i kroppene våre? Ikke så veldig lenge er svaret. Vi må forske mer på konsekvensene og implementere forebyggende tiltak for det er for sent, for mikroplastikken får vi aldri ryddet bort fra naturen igjen..