
Besteforeldrene i Trondheim er en kreativ gjeng. Nylig arrangerte de et to dagers naturkurs for barn og voksne. Oppslutninga var god og alle var fornøyd, forteller Nina Weidemann. – Vi har latt oss inspirere av BKA Vestfold og kursene deres, men gjort det litt enklere og på vår egen måte. Kanskje kan flere BKA-lag gjøre noe liknende?
Naturmangfold i teori og praksis
Nina Weidemann, sekretær BKA Trondheim og omegn
«BKA setter framtida for barn og unge først» står det i formålsparagrafen vår, og i handlingsplanen står det at vi skal:
– arbeide på grasrotnivå med å engasjere folk til å ta ansvar for klima, miljø og natur og inspirere og hjelpe folk til å komme fra bekymring til engasjement og handling
– planlegge og gjennomføre aktiviteter og markeringer med synlig og klar tilknytning til BKAs formål med barn, klima, miljø og naturmangfold og generasjonsperspektivet som sentrale tema
BKA Trondheim og omegn sprer budskapet om politisk endring på gata, øver påvirkning på lokale miljøsaker i kommune og fylke og arrangerer markeringer, møter og kurser. I tillegg har vi et ønske om direkte møter og samtaler mellom våre godt voksen medlemmer og barn og unge omkring vårt ansvar for klima, miljø og natur. Tidligere har vi hatt et fellesarrangement med Miljøagentene – denne våren kastet vi oss på ideen om et naturkurs, felles for barn og voksne.
Initiativtaker til kurset, Ingerid Angell-Petersen, er biolog og BKA-er. Hun er ivrig talskvinne for at klima- og naturkrisa er uløselig forbundet, og at naturkunnskap og naturopplevelser er en viktig forutsetning for å vekke engasjement hos barn og unge for bevaring av livsvilkårene på jorda. Hun er i tillegg en stor friluftsentusiast og har lang erfaring med å ha med barn i alle aldre på tur.
Kurset vårt var todelt: 1) en kurskveld for de voksne med samtale omkring begrunnelse for tiltaket og grunnleggende kunnskap om planter, dyr og fugler i området vi skulle besøke, og 2) en fellestur for voksne og barn rundt Lianvatnet i Bymarka i Trondheim, med tema «livet i ferskvann om våren».
Vi hadde invitert folk i besteforeldrealder med og uten barn, foreldre, medlemmer og ikkemedlemmer, foruten barn i alle aldre. Det viste seg at det møtte opp folk i alle disse kategoriene: her kom det for eksempel noen godt voksne BKA-ere som bare hadde lyst til å være med på tur og treffe noen barn, og foreldre som ikke var medlemmer med barna sine. På turen møtte ca tretti personer med stort og smått, av dem var 14 barn i alderen 0–12 år. Mange av de voksne bidro med nyttige og inspirerende kunskaper om natur og praktisk friluftsliv.
Været var ikke akkurat idyllisk, med 8-9 grader, litt vind og spredte regnbyger, men som vanlig var de de voksne som brydde seg om det, ikke ungene. Turen bort til leirplassen tok lang tid, for det var så mye spennende å se og høre langs vannet!
Mens bålet ble tent og matpakkene funnet fram, testet 7-8-åringene ut hvor langt de kunne hoppe mellom tuene i myra før de plumpet i vannet – det kalles erfaringslæring. Da er det tørre skift i sekken som gjelder, så man slipper å avbryte turen for tidlig.
Utstyret til utforsking av livet i vannet var svært enkelt: husholdningsdørslag til å samle opp smådyr og planter med, og hvite isbokser til å studere småkrypene i. Barn i førskolealder er svært opptatt av småtterier og detaljer, og funn av vannløpere, øyenstikkere, vannkalver og en frosk vakte stor konsentrasjon og entusiasme, som naturligvis smittet over på de eldre barna og de voksne.
Etter hvert ble det stekt pinnebrød og morrpølse på bålet, og alle gjennomførte en natursti med poster og fikk en BKA-button i premie når de kom i mål. Slitne og vel fornøyde turdeltakere dro hjem etter en innholdsrik dag i skogen.
Vi kan gjerne ha flere kurser, sier Ingerid – kanskje et blomsterkurs neste gang, eller en tur i fjæra? Hun er tilhenger av å gjøre ting enkelt: grunnleggende kunnskaper og lavterskelturer i nærområdet. En sosial møteplass mellom generasjonene, til glede for store og små, som også kan gi nye krefter til å stå på med arbeidet vårt.
Flott tiltak! Helt sikkert inspirerende for alle som var med.
Godt levert av Trondheimslaget og absolutt til inspirasjon for flere lokallag. Det er også min erfaring som lærer at opplevelser i naturen kombinert med kunnskap om hvordan ting henger sammen, fører til miljøbevissthet som gjerne varer livet ut.
Kjempebra tiltak! Å forholde seg til naturen på denne måten skaper grunnlag for å forstå viktigheten av den naturen vi må ta vare på. Blir gjerne med på lignende tiltak framover.
Spaserturen
Glade rop frå ungar
som leikar i naturen,
gjer ein lett til sinns.
Så fint å høre at dere har latt dere inspirere av våre kurs. LYKKE TIL VIDERE 🙂
Hilsen fra oss i BKA Vestfold