Digital vårrengjøring

datasenter
Fra Pixabay

Som de fleste har fått med seg, har IT-giganten Google bestemt seg for å bygge et av verdens største datasentre i Skien. Det vil sluke 5 prosent av Norges strømproduksjon. Hva forteller det om konsekvensene av vår digitale hverdag? Kirsten Limstrand i Bodø er ur-aktivist i BKA, og ber om at vi tenker oss om – og begynner å gjøre noe!

Vil vi gjøre verden bedre – slett e-poster!
Av Kirsten Limstrand, tidl. dosent ved Nord Universitet

For nærmere ti år siden – det var sommeren 2014 – var jeg på familiereise i California. Underveis ble jeg sluset gjennom Silicon Valley, som representerer et av verdens største områder for datalagring. Innenfor et areal på størrelse med Fauske kommune, lå datasentre på rekke og rad, som digre grå bunkere, og huset data for Facebook, Google og Apple. Her var bøndene fortrengt, og de enorme datalagringssenterne hadde erstattet tidligere jordbruksland. Store deler av de rike vannkildene fra Nevada var nu blitt energikilder for drifting av datasentre.

Jeg var rimelig sjokkert. Lite ante jeg på det tidspunkt at min mobilbruk og min datalagring på jobben bidro til å redusere jordbruksland i USA.

Ettersom årene har gått har jeg hvert blitt mer og mer bevisst på hva mobiltelefoner og datalagring «i skyen» forbruker av verdens strømkilder. Og jeg prøver å gjøre noe med det.

Når vi pr i dag bruker nærmere 2 % av verdens energibehov til datalagring og er forespeilet å bruke det femdobbelte rundt 2030, er det på tide at hver av oss tar affære. Vi aner konsekvensene også i Norge, når 3100 mål i Vennesla og 2000 mål i Skien er regulert til datalagrings-sentra. Også her i vårt fylke foreligger store planer.

Hva kan så du og jeg gjøre?

  1. Slett e-poster du ikke trenger lengre.
  2. Unngå å sende vedlegg til e-postene dersom det ikke er nødvendig.
  3. Slett søppelpostmappen.
  4. Tøm «papirkurven» jevnlig (mappen for slettede elementer).

Dersom vi nordmenn sletter en eller to e-poster hver dag, sparer vi like mye strøm som det trengs for å lade 1 million smartelefoner. Men også smarttelefonene er strømslukere. Dette kan man fint redusere med f.eks. å skru av varslingssystemet og slette unødvendige bilder og gamle meldinger.

Dersom vi har datalagret bilder og tekst i «skyen», kan mye av dette fint flyttes til en minnepinne eller en liten hardisk som ikke opptar stor plass i kontorskuffa. Sjøl tømte  jeg nylig området mitt på min tidligere arbeidsplass (Nord Universitet) med gamle forelesninger og artikler. Det utgjorde noen hundre GB, som jeg flyttet til en liten harddisk. Her hviler artiklene i fred uten å forbruke av verdens strømkilder.

Kanskje er tiden inne for en aldri så liten digital vår-rengjøring?

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 02.03.2024

    Gode tips til alle og enhver, Kirsten. Ja, tiden er inne for en vårrengjøring på PC og mobil.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*