Stormønstring for klima

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  fredag 3. nov 2023
 • AV:
  Redaksjonen
Den store klimamark

Mandag 20. november, ei uke før FNs 28. klimatoppmøte, blir det markeringer og demonstrasjoner for en ansvarlig klimapolitikk over hele landet: Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø og andre steder. I Oslo skjer det på Eidsvolls plass, der utenriksminister Espen Barth Eide blir med som noe av det siste han skal gjøre før han drar til Dubais.

Sammen for norsk klimahandling

Det er en stund siden Norge har hatt en stor, nasjonal mobilisering for klima. Selv om klimapolitikken står på stedet hvil. Men det er grunn til å regne med at utfasing av fossil energi blir tema nr 1 på årets klimatoppmøte COP28. Presset vil øke mot oljeproduserende land for en reell, rettferdig omstilling.

– Derfor er det fint at vi kan legge press på regjeringen og få klima opp på dagsorden i forkant av klimaforhandlingene, sier Andrew Kroglund, generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon. – Det kan ha betydning at Barth Eide har takket ja til å komme på arrangementet utenfor Stortinget.
– Folk flest vil ha klimahandling og forventer ambisiøs klimapolitikk med tiltak som vi vet funker:, og som kan gi oss en reell, rettferdig omstilling. Vi forventer at Andreas Bjelland Eriksen og Espen Barth Eide har høye ambisjoner på COP28. Vi skal gi dem et kraftig signal om dette før de reiser til Dubai. Norge må akseptere at all fossil energi skal fases ut. Det finnes ingen spesialordninger for norsk olje og gass.

Følgende organisasjoner stiller seg bak markeringene: 

Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Greenpeace, Spire, Fagforbundet, El og IT Forbundet, Handel og Kontor, Norsk Tjenestemannslag (NTL), LO i Oslo, Den norske kirke – Oslo bispedømme, Changemaker, KFUK-KFUM Global, Forum for utvikling og miljø (ForUM), Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA), Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk (SLUG), Veterinært bærekraftforum, Framtiden i våre hender, Concerned Scientists Norway, Legenes klimaaksjon, Redd Barna, Press – Redd Barna Ungdom, WWF Verdens naturfond, Extinction Rebellion, Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Miljøagentene, La humla suse, Unge Kunstneres Samfund og Økobuddhistene.

Organisatorene ønsker seg markeringer over hele landet, gjerne med en mer kreativ vinkling (f.eks. lysmarkering e.l.) Naturvernforbundet har påtatt seg å være koordninator for dagens markeringer, og informasjon oppdates løpende på naturvernforbundet.no/event/den-store-klimamarkeringen


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Gørill Skaale Johansen | 12.11.2023

  Det er viktig at vi engasjerer oss i denne viktige saken.
  Nå haster det virkelig!
  Det gjelder våre barn og barnebarn og de framtidige generasjoner og vi kan ikke vente.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*