Barnas klimakode

Julenissen
Politikerne må tåle både kritikk og harselas når de møter Miljøagentene. Her er en hilsen fra klasse 7a på Åsen skole.

For niende gang har Barnas klimapanel laget en oversikt over holdningene til klima og miljø blant barn og ungdom i Norge. Årets rapport har tittelen Koden er å redde kloden, og ble presentert i Klimahuset i Botanisk hage i Oslo fredag 17. november. Tonen var hyggelig og stemninga god, men med stort alvor bak – som alltid.

Barn må bli hørt
Av Ivan Chetwynd (tekst og bilder)

Hvert år velges åtte barn mellom 11 og 14 år til klimapanelet, i regi av Miljøagentene. Men barna har hele ansvar for rapporten, det er ingen voksne som hvisker dem i ørene hva de bør skrive. De får dog profesjonell hjelp i form av en undersøkelse blant barn og unge i alderen 8-19 år. I tillegg får de innspill i form av tanker og bilder fra barn i hele landet.

Syv av de åtte barna presenterte hver sin del av rapporten, som viser at 73 % av barn mener at det er viktig å stoppe klimaendringer (opp fra 68 % i 2022). Halvparten av barn og unger mener at politikerne ikke gjør nok for å løse klima- og miljøproblemer. 44 % er bekymret for sin egen fremtid på grunn av klima- og miljøproblemer, mens hele 67 % er bekymret for fremtiden for barn i andre land. 68 % mener at Norge og andre rike land bør gjøre mer for å hjelpe fattige land å håndtere klimaendringene. Syv av ti mener det er urettferdig at dagens unge må rydde opp i problemene som andre har skapt.

Rapporten munner ut i konkrete råd til politikere om klima og olje, miljøvennlig forbruk, grønne reiser og forsøpling. Og ikke minst kravet at «barn må bli hørt!»

Etter presentasjonen stilte fem politikere opp for å kommentere rapporten og svare på spørsmål – som svar kunne de vise et grønt skilt for ja og et rødt for nei. De fem var klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap), Une Bastholm (MDG), Ola Elvestuen (V), Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Kjell Ingolf Ropstad (Krf). Ikke uventet roste alle rapporten og måten den ble presentert på. Og på spørsmålet om de ville ta rapporten med i sitt politiske arbeid, løftet alle det grønne skiltet høyt til værs. Hurra! Da vil Norge ikke lete etter mer olje! For det er jo en viktig anbefaling i rapporten. Og at «politikere sørger for å ta med barn når viktige beslutninger om klima og miljø blir tatt»!

Eller … vil klasse 7a på Åsen skole få bekreftet sitt innspill i rapporten: «Jeg tror mer på Julenissen enn på politikere.»

De fem var ikke enige om alt. Tvert imot. På spørsmål om de trodde at Norge var på vei til å nå klimamålet med 55 % kutt i utslipp i 2030, var det fire nei og én ja. Sistnevnte var selvfølgelig regjeringens mann, Andreas Bjelland Eriksen. Til et annet spørsmål svarte han at han er bekymret for at barn kan miste håpet og fremtidstroen. Da kan alle fem bidra til å lytte til Ingeborg, 12 år, som er sitert i rapporten: «Vi må faktisk gjøre noe, ikke bare si at vi skal gjøre noe, men gjøre det nå!»

Og som panelet påpekte i begynnelsen: Vi har ikke tid til å vente til vi blir voksne for å løse problemene.

Snart reiser de åtte ungene i klimapanelet til Dubai for å delta i klimatoppmøtet COP28. Flere organisasjoner ville gjøre reisen deres nyttig og behagelig, og de fylte barnas ryggsekk med små gaver, for eksempel økologiske sokker fra Natur og Ungdom og økologisk godis fra Besteforeldrenes klimaaksjon.

Det var en gemyttlig samling i klimahuset, men det ligger dypt alvor bak. Krisen blir verre år for år, ja, uke for uke. «Vi må skjerpe oss», sier Liv Isidore, 11 år. Det gjelder alle, men først og fremst «de som bestemmer», som Eva, 10 år, slår fast. «De må tenke på dem som kommer etter seg, ta vare på dem som kommer etter seg, og skjerpe seg!»

Les hele rapporten Koden er å redde kloden

BKA-leder Linda Parr spanderer økologisk godis på barneaktivistene: – Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon lytter til dere unge og vi skal bidra til at dere blir hørt. Vi forstår deres bekymring for klimaendringer og er selv bekymret. Vi heier på deres engasjement og lover å engasjere oss på deres vegne så lenge vi kan. Lykke til på reisen til Dubai!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*