Dubai: forventninger og krav

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 20. nov 2023
  • AV:
    Redaksjonen
demo oslo
Besteforeldrene i Oslo ved avmarsj fra Majorstua til den store samlingen på Eidsvolls plass kl 17. Foto: Marie Rein Bore

I dag, ti dager før FNs klimatoppmøte, samlet miljøorganisasjoner, fagforeninger og andre seg til klimamarkeringer over hele Norge. Alvoret er nå stort. Det forventes at klimaministeren og utenriksministeren har høye ambisjoner når de drar til i Dubai, – og at de tar ansvar for den raske og rettferdige omstilling verden trenger.

Et tredvetalls organisasjoner sto bak dagens markeringer, med et felles krav om at klimapolitikken må styrkes drastisk. Eksperter sier at alle land må slutte med oljeleiting, fase ut fossile brensler og satse på energieffektivisering og skånsom fornybar energi. Likevel holder Norge fram med en aggressiv oljepolitikk, som øker utslippene både her og i andre land. Dette kan ikke fortsette, mener arrangørene bak «Den store klimamarkeringen» (video ved Ivar Minken):


På Eidsvolls plass utenfor Stortinget var oppslutninga upåklagelig. Oslo-biskop og BKA-medlem Kari Veiteberg holdt en sterk appell: «La oss samle oss på tvers av religiøse og politiske skiljelinjer i felles kamp for å redde jorda vår og livet på ho!» Klimaminister Eriksen var modig og stilte opp, men ble innimellom overdøvet av «La olja ligge!», forteller Ivan Chetwynd. «Han er bekymret for at overgangen til fornybar energi ikke går fort nok. Men han kan jo ta en prat om investeringer med alle de Equinor-folka han skal ha med seg til Dubai.”

I Trondheim gikk rundt 200 demonstranter gjennom byen med tente lommelykter og lys til torget, der byens ordfører fikk overrakt den nye rapporten fra Barnas klimapanel – fra en av de unge som selv snart reiser til Dubai. Besteforeldrenes klimaaksjon var som vanlig godt representert og innledet markeringen med en felles joik fra scenen – med teksten «la jorda var få leve la framtida bli oljefri ,la jorda vår få leve det er et folkekrav».

Også i Bergen var de røde hattene et synlig innslag. Mange besteforeldre stilte opp på Torgallmenningen, og nestleder Karin Lovise Skjerdal snakket om sin drøm for framtida: At klimatoppmtet i Dubai er over – og at ikke oljeindustrien, men vitenskapen der fikk gjennomslag! Og at Jonas står her hjemme og lover at det nå blir en stor dugnad der alle skal få bidra etter evne. «Det blir mindre av mye, men alle skal få nok. Oljeproduksjonen skal ut, og et enklere liv inn. Mindre klimaangst, mer livskvalitet! Yes, we can!»

«Isen i Arktis smelter, mens vi står med hendene i lomma», sa Yngvar Olsen fra BKA i sin appell på Torget i Kristiansand (de to øverste bildene), der han sterkt oppfordra de unge til å bli aktive i klimasaken. «Det er på tide med handling, og det må skje raskt. Vi må hoppe på det grønne toget. Det grå toget er på veg ned i avgrunnen.» Også i Tromsø (de to nederste bildene) var det god oppslutning om markeringa, forteller lokallagsleder i BKA, Ingunn Elstad.

Flere byer har også hatt klimamarkeringer av det litt mer alternative slaget. I Stavanger satt besteforeldre og andre «i stillhet for klima» foran Kulturhuset. «Ikke veldig mange, men vi ble lagt merke til, og fikk til og med applaus for sangen vår.» I Ålesund valgte besteforeldrene å gå klimavandring. «Vi ble ganske overrasket over hvor synlige vi må ha vært i bybildet, for mange stoppet opp og vi fikk flere i tale. Dette skal vi gjøre igjen!»

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*