Klimapolitikk bak mål

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    torsdag 8. jun 2023
  • AV:
    Redaksjonen
SSB endring
Fra Statistisk Sentralbyrå, 8. juni 2023.

Ifølge tall fra SSB ble norske klimagassutslipp kutta med magre 0,5 % i 2022. Året før var reduksjonen 0,7 %. Om det fortsetter slik, vil 55 %-målet nås om ca 100 år, og ikke innen 2030 slik Norge har forplikta seg til. – Dette er ikke bare bak mål, – det er en nesten tragisk dårlig måloppnåelse, sier Andrew Kroglund, generalsekretær i BKA.

FAKTA: Regjeringen Støre har sagt at den styrer etter et mål der Norges klimagassutslipp skal være 55 prosent lavere i 2030 enn hva de var i 1990. Det innebærer at utslippene må ned til 23 millioner tonn. Skal dette målet nås, er det nødvendig å redusere utslippene med godt over 3 millioner tonn hvert år fremover – inklusiv årene 2023 og 2030. Siden 1990 har Norge totalt redusert utslippene med 2,4 millioner tonn.

Fra mål til handling

Andrew Kroglund viser til at Miljødirektoratet tidligere i år la fram rapporten Klimatiltak i Norge mot 2030. Den anbefaler 85 ulike tiltak som vil redusere utslipp fra alle sektorer, både kvotepliktige og ikke-kvotepliktige utslipp, inkludert utslipp og opptak fra skog og arealbruk.

Rapporten mener det er mulig å nå våre mål, i et samarbeid med EU. Det kan være fornuftig, mener Kroglund. – Men noen av forslagene til tiltak skaper andre spenninger i samfunnet, som elektrifisering av oljeinstallasjoner. Eller å drive med storstilt karbonfangst og -lagring. Det er også snakk om å ‘fange karbon’ fra lufta, noe som i beste fall er svært dyrt og så usikkert at vi i BKA ikke kan forsvare det rent etisk.

På frukten skal treet kjennes

Alt er ikke helsvart, tilføyer Andrew Kroglund. – Regjeringa har fra og med 2023 innført et klimastyringssystem, som skal utvikles videre. De har også styrket Enova, og Norge ligger som kjent langt fremme på elektrifisering av bilparken.
– Når SSB-tallene viser en økning i transport-utslippene på 200 000 tonn fra 2021 til 2022, må vi likevel bare slå fast at det holder ikke. På frukten skal treet kjennes, og den norske klimapolitikken er ganske enkelt alt for dårlig. Utslipp fra luftfarten er også på vei oppover igjen etter pandemien. Og det må gjøres noe med olje- og gassutvinninga, som er og blir hovedårsaken til at vi ikke når målene våre. Jeg må bare minne om at tidligere denne uka godkjente Stortinget utbyggingen og videreutvikling av tre store oljefelt, til tross for at de innstendige oppfordringene fra FNs generalsekretær om at alle land må slutte med dette så raskt som mulig.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*