Sjynt å kjøra buss!

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 2. jun 2023
  • AV:
    Redaksjonen
buss godt nytt

Fra 1. juli blir kollektivtilbudet gratis for alle som bor i Stavanger. – Hverdagen skal bli enklere for folk, og det er et godt klimatiltak å få flere over på kollektivtransport, sier det politiske flertall med Arbeiderpartiet i spissen. Lokallagslederen for BKA innrømmer at hun ikke hadde venta noe så sprekt fra politikerne. Desto mer begeistra er hun!

«Åå, åå, de’ e’ sjynt å kjøra buss»
Av Silvia Kriz, leder BKA Sør-Rogaland

Slik skrev dikteren Ajax i den velkjente Stavangervisen. Men fortsettelsen: «det koste litt, og humpa gjør det titt» – vil neste året ikke stemme. For nå skal det ikke koste noen ting!

Nyheten kom helt overraskende, både på byens befolkning, de som har ansvar for kollektivtransporten, og for resten av Norge: Alle som er bosatt i kommunen skal få reise gratis med buss, tog og båt, både inne i byen og til og fra nabokommunene. Den spesielle flertallskoalisjonen i Stavanger, (Ap, Sp, SV, MDG, Rødt og Folkets Parti – også kalt regnbuekoalisjonen) har bestemt at ca 200 ekstra millioner som har kommet inn med høye oljepriser og økt skatteinngang, skal brukes på dette.

De som strever med å betale månedsbillettene jubler. Fattige familier og studenter får en håndsrekning. Men vil bilistene la bilen stå? Vil familier kutte ut bil nummer to og tre? Vil det redusere utslipp og løse opp i trafikken?

Mange spørsmål stilles også om hvordan dette skal la seg gjennomføre så fort, og bare for byens befolkning? Kritiske kommentarer er der nok av, både om hvordan pengene kunne vært brukt bedre og om at Stavanger kjører solo og «flasher sin oljerikdom».

Jovisst er der mange gode formål 200 millioner kunne vært brukt til. Det er heller ikke sikkert at biltrafikken vil avta, kanskje er det syklister og gående som vil benytte seg mest av tilbudet. Men det vet vi ikke før vi har prøvd. Som Leif Tore Lindø kommenterer i Stavanger Aftenblad 2.6.23: «Ta en kjangs: Vi bør styre etter kunnskap, og ha respekt for kunnskapen som allerede finnes, men her skiller politikken seg fra de smale ekspertveldene: Viljen til å ta ein kjangs, prøve noe som kan – kan! – løse flere samtidige problemer. Litt miljø, litt utjevning, litt trafikk, litt logistikk og litt mindre angst for rushtidsavgift.»

«Grunnen til at gratis kollektivtrafikk i Stavanger i et år er en knallgod ide, er at vi nå finner ut om det funker, hvordan det funker og for hvem det funker», forsetter han. Jeg er så enig! Forskere bør flokke seg om prosjektet, for hvis det er noe vi trenger, er det politikere som tør å prøve noe nytt! Jeg synes også Jo Moen Bredeveien har en veldig fin kommentar i Dagsavisen: «Gratis kollektivtransport for alle gir tilbake troen på at politikk nytter Det er noe frigjørende over at Stavanger innfører gratis kollektivtransport i 2023. En annen verden er mulig.»

Ååå, ååå Det e sjynt å kjøra buss
Det finnes ikkje hærlegare skyss
Det kosta litt og hompa gjør det titt
Men det tar ingen kåne-bak så stritt

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*