Bli med på tur!

På tur

Øyvind Wistrøm er biolog og friluftsentusiast, og har i 30 år undervist lærere i natur- og miljøfag. Realfaglærer Ivar Minken har arbeidet både i skolestua og med utvikling av nettbaserte læremidler. Hva skjer når de to slår seg sammen, og får meg seg noen barn? – Jo, da kan det bli noen lærerike fine små videoer: «På tur med Øyvind»!

Den første av disse videoene kan du nå også se i Klimasmia, som er en annerledes tankesmie
– for deg som er opptatt av generasjonsansvaret
– og vil samarbeide med barn og unge for å skape en bedre og mer bærekraftig verden

For hjem og skole

Som alle vet, er barn storforbrukere av video, fortrinnsvis YouTube. Uten tvil lærer de mye av de de ser der, på godt og vondt. Også skolen og ulike informasjonstjenester satser tungt på video. Og nå gjør altså vi i BKA det samme. Og da må det gjøres proft, for som vi vet – konkurransen om oppmerksomheten er stor!

– Vi har bl.a. gjort det viktige valg å legge videoene våre ut på Vimeo, som er et reklamefritt alternativ, men ellers funker like greit og enkelt som YouTube, forklarer Ivar Minken. – Vi håper at disse små stubbene kan finne anvendelse både hjemme og i skolen, og der skal selvfølgelig all reklame være utelukket. Hver video er på et par minutter bare, og bør egne seg godt som utgangspunkt både for videre samtaler – og for egne turer i skog og mark.

Barneperspektivet

De første videoene er laget sammen med barn i 8-10-årsalderen. De neste vil bli med noe eldre barn, og det vil selvsagt prege måten å gjøre det, med en mer avansert språklig tilnærming og et høyere refleksjonsnivå. – Det er viktig å ta barneperspektivet, sir Øyvind Wistrøm. – Samtidig skal man på ingen måte undervurdere de minste ungene. Ofte vet de mye mer enn vi tror, de kan overraske – og ikke minst få oss til å se og oppleve tingene på nye måter. Selv lærer jeg mye på sånne turer som dette, som er med å skape et felles engasjement for å ta vare på naturverdiene. Det er jo det klimakampen til syvende og sist handler om!

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Ingrid Marie Nissen | 01.12.2022

    Så kult initiativ! Dette er det stort behov for. Nå har regjeringen kuttet midlene til undervisningsopplegget «Den naturlige skolesekken» og mange andre gode initiativ for å øke kunnskapen om miljø- og bærekraftig utvikling. Da trenger vi dette!

  2. Margaret Heldor | 19.12.2022

    Tusen takk for en fin video. Den var lett å forstå og passe lang. Herlig at dere skal lage flere.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*