Atomvåpenforbud 5 år

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 7. jul 2022
 • AV:
  Redaksjonen
atomtog-haugesund
2017 gikk Fredsprisen til ICAN. Besteforeldrenes klimaaksjon var godt representert i fakkeltoget i Haugesund 10. desember.

I dag, 7. juli, er en merkedag. 7. juli 2017 vedtok 122 av verdens stater et forbud mot all bruk, lagring og utvikling av atomvåpen. Å true med massedrap av sivile, er under enhver omstendighet illegitimt. BKA er sammen med over 50 organisasjoner partner til ICAN som arbeider for at Norge skal slutte seg til FNs atomvåpenforbud.

Les mer om den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen på nettsidene til ICAN Norge.

Frist på 10 år

FNs atomvåpenforbud komplementerer allerede vedtatte avtaler som Ikkespredningsavtalen og Prøvestansavtalen. For noen uker siden møttes statene som har sluttet seg til forbudet i Wien for å diskutere videre arbeid med avtalen. Resultatet ble en sterk erklæring med fordømmelse av alle trusler om bruk av atomvåpen. I den vedtatte handlingsplanen ble statene enige om konkrete tiltak for å sikre framgang i arbeidet for å avskaffe disse våpnene. Det ble satt en tidsfrist på 10 år for stater med atomvåpen til å avskaffe disse.

Erklæringen fra møtet konkluderer:
We have no illusions about the challenges and obstacles that lie before us in realizing the aims of this Treaty. But we move ahead with optimism and resolve. In the face of the catastrophic risks posed by nuclear weapons and in the interest of the very survival of humanity, we cannot do otherwise. We will take every path that is open to us, and work persistently to open those that are still closed. We will not rest until the last state has joined the Treaty, the last warhead has been dismantled and destroyed and nuclear weapons have been totally eliminated from the Earth.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Oddbjørg Langset | 08.07.2022

  Vi må fortsette med å få norske kommuner til å samtykke i FN’s atomvåpeforbud – inntil alle/de fleste kommuner i Norge har sagt Nei til atomvåpen. Årsak og berettigelse er helt avslørt med Ukraina-krigen. Når Putin truer med atomvåpen, så kan ikke NATO/andre atomvåpen-land true med det samme. Derfor er ikke atomvåpen lenger avskrekkende. Derfor må nedrustningskonferanser opp igjen – likeså Ikkespredningsavtaler. Nå rår konvergent tankegang, at en vinner ved å pøse på med det samme/mere våpen. Divergent tankegang, den høyeste/kreative intelligens, er å skape nye løsninger utfra erfaringa, at mekling må økes i alle fora. Slik det er nå, blir de landa som kvitta seg med atomvåpen, angrepet av land med atomvåpen, jfr. Ukraina, Libya, Irak…. Derfor kvitter ikke Nord-Korea seg med atomvåpen – og faren stiger.

 2. Kristian Frederik Brandt | 17.07.2022

  Kan vi vente at Putin og Xi sier nei til atomvåpen? Nord-Korea? India? Pakistan? Iran? Hva sier sikkerhetseksperter om et atomvåpenforbud? Kan stater som ikke har nedlagt forbud, true andre?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*