Besteforeldre mot sløseri

klimabrøl torget stavanger
I fjor høst klimabrølte Besteforeldrene på torget i Stavanger. I vår arrangerer de stor gjenbruksfestival samme sted.

Lørdag 21. mai blir en merkedag hvis du bor i Stavanger og er opptatt av god ressursforvaltning. Da setter Besteforeldrene søkelys på klesindustrien og kjøp og kast-kulturen. Sammen med Natur og Ungdom, Greenpeace, Naturvernforbundet, Spire, Fretex og andre arrangeres en stor markering på torget. Kulturkrefter i byen stiller også opp.

Gleden ved gode løsninger

Vi har stands og utstillinger fra kl 11–17, og sceneshow fra kl 12–13.30, forteller en forventningsfull lokallagsleder Silvia Kriz. – Sentrumsforeningen holder bruktmarked sammen med oss, og vi skal først og fremst vise fram gode løsninger: Å velge kvalitet og holdbarhet, reparere, gjenbruke og gjenvinne, – det lønner seg for kloden og for den enkelte!
– Det gjelder å gi dem som møter opp tro på at det nytter å gjøre noe med overforbruket. Å hoppe av forbrukskarusellen gjør godt og gir mer tid og fokus på de virkelige gleder. Biskopen kommer. Pop-bandet Gilberdal og musikere fra Unge Talenter Bjergsted spiller. Steps og MOCO viser dans, og Gunnar Roaldkvam leser dikt. Vår dyktige konferansier, komiker Kristian Arntsen, vil binde det hele sammen.
– Det er et kjempeløft dere tar her! Men det må da koste en god del penger?
– Ja, det er klart, lokallaget bruker nesten alt vi har av egne midler. Vi har også fått en del støtte, heldigvis. Vi skulle nok begynt planleggingen tidligere, med tanke på ulike søknadsfrister. Men alt i alt er det mest til glede, dette arbeidet, og jeg kan bare anbefale andre lokallag å ta sjansen og slå på stortromma og lage litt fest rundt arrangementene sine, – og ikke minst: få med flere organisasjoner, slik vi har lyktes med til denne torgdagen, sier Silvia Kriz.


Kloden tåler ikke vårt forbruk

Besteforeldrenes klimaaksjon i Sør-Rogaland vil denne våren rette fokus mot gjenbruk og reparasjon av klær, resirkulering av tekstiler og det å velge god og holdbar kvalitet når vi handler.

Vi planlegger en torgdag for å inspirere oss alle til å ta bedre vare på det vi har av klær og tekstiler. Dette vil vi oppmuntre til og gi eksempler på. Noe må gjøres, for overproduksjon av klær og vår egen bruk-og-kast-mentalitet er blitt en stor klimautfordring. I det siste har vi sett noen grelle eksempler på hva som skjer med denne overproduksjonen, blant annet klesfjellet i ørkenen i Chile.

Vi fråtser i klær
De fleste av oss som lever i den vestlige verdenen i dag, har en økonomisk og materiell velstand uten like. Det er en utfordring. Det har gjort det mulig for oss å ha et overforbruk også av klær og tekstiler. Og bransjen vet hvordan de skal holde trykket oppe. Nye trender i boligen, skift ut puter og gardiner. Klærne skal ha nye snitt og nye farger, i hvert fall to ganger i året: Nå kommer vårfargene, nå kommer høst-moten, og vips må halve garderoben skiftes ut. Klesforretninger reklamerer med slagord som «Ikke fordi vi trenger det, men fordi vi bare MÅ ha det».

Saken har også gode sider, det er at alle på en eller annen måte forholder oss til klær og tekstiler. Det betyr at vi alle har noe å bidra med i kampen mot sløseriet. For generasjonene før oss var sparsommelighet og nøysomhet to egenskaper som ble høyt verdsatt og som var nødvendige for å kunne skape seg et gode liv med de ressursene man hadde til rådighet. For å redusere sløseriet bør vi børste støvet av disse begrepene og gjøre dem til virksomme egenskaper hos oss selv.

Nøysom, ikke gjerrig
Å være sparsommelig må ikke forveksles med gjerrighet. Det handler om å spare og å ta vare på. Skal vi kunne gjenbruke, må vi først spare på noe, så kan det gjenbrukes. Å være nøysom er ikke å være asketisk, det handler om å være moderat i sitt forbruk og ha en bevissthet om hva man egentlig trenger.

Gamle, arvede og reparerte klær har etter vår mening en historie som gir en tilleggsverdi, noe man ikke får kjøpt for penger. Det er lagt ned omtanke i stell og reparasjoner, du får gleden av å ta vare på og bringe videre en verdi, og kanskje knytter det seg personlige minner til plaggene. BKA gleder seg til torgdagen der fokuset vil være hvordan vi bedre kan ta vare på det vi har av klær og tekstiler.

For BKA Sør-Rogaland
Mette Ruby Mellegaard

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 12.03.2022

    Dette var et flott konsept som flere lokallag kan kopiere. Det gjelder å gi folk gode idéer til hvordan de kan minske sitt eget klimaavtrykk. Gjenbruk har bare så mange positive sider og er blitt «på mote» for mange. Lykke til med arrangementet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*