Verden kan forandres

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    lørdag 4. des 2021
  • AV:
    Redaksjonen
mangrove med arne
Arne Fjørtoft og hans team planter millioner av nye mangrovetrær i Myanmar.

Da vi sist skrev om Arne Fjørtoft og hans store klimaprosjekt i mangrove-områdene i Myanmar, var han sterkt plaget av en dårlig rygg. Men nå har 84-åringen nettopp hatt en ryggoperasjon i Norge, og er på bedringens vei. Han planlegger å returnere til Myanmar med det aller første, forteller han. – Verden kan forandres, og det haster!

En gave til menneskene

Mange husker Arne Fjørtoft, som tidligere kringkastingsmann og Venstre-leder på 1980-tallet. Senere er han kjent som initiativtaker til prosjekter for bærekraftig utvikling i tredje verden. Hans organisasjon Worldview International Foundation arbeider bl.a. med å gjenreise de ødelagte mangroveskogene på kysten av Myanmar.

– Mangrove er en guds gave til menneskene, og til klimaet, sier Fjørtoft. Medarbeiderne hans har plantet flere millioner mangrovetrær hittil, og har planer om å plante opp mot en milliard trær i løpet av ti år. Et mangrovetre binder 1 tonn CO2 i løpet av 20 år, og gir også arbeid til folk, som utnytter fisk og skalldyr som vender tilbake. I tillegg skjermer mangrove kysten for erosjon, stormer og tsunami. Bærekraft på sitt beste, med andre ord!

Mobiliserer lokalbefolkninga

Omfattende treplanting over hele verden ansees som en av de viktigste og mest kostnadseffektive måter å redusere CO2-innholdet i atmosfæren. I Myanmar er opp til 80 prosent av mangroveskogene ødelagt. Det skyldes dyrking av krepsdyr og annen kortsiktig økonomisk virksomhet, i tillegg til produksjon av papir og trekull. Det er blitt en ond sirkel, som bare kan brytes ved å finne alternative inntektsmuligheter for dem som bor i området, sier Fjørtoft. – Prosjektet mobiliserer lokalbefolkninga til å delta i arbeidet med å gjenetablere mangrove, og viser veien til mer bærekraftige økonomiske levemåter.

– Takket være en fenomenal internasjonal økning i interessen for naturbaserte klimaløsninger, har vi kunnet ekspandere til flere land og samtidig doble innsatsen i Myanmar de siste tre åra, på trass av Covid-problemer og militærkupp. Får vi gjennomført planene for de neste fem år, kan vi snart fange og lagre like mye CO2 som årlig norske utslipp. Vi jobber tett sammen med lokalsamfunn med bærekraftig utvikling som en integrert del av arbeidet med å restaurere naturen, – og fokuserer på både biomangfold og mennesker i alt vi driver med.

– Dette er fundamentalt, sier Arne Fjørtoft. Gjennom et langt liv har han sett og erfart at verden kan forandres. Han tror at de store klimaproblemene er løsbare. – Men klarer vi ikke å få folk med oss, er det hele dødfødt!


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 05.12.2021

    Det står stor respekt av arbeidet Arne Fjortoft gjør. Planting av mangrovetrær er et billig klimatiltak som også sysselsetter folk. Som han sier, vi må få med oss folk for å løse klimakrisen. Da er nye, grønne jobber alfa omega.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*