Må få en sluttdato

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    torsdag 11. nov 2021
  • AV:
    Redaksjonen
BOGA

Norge og andre land må sette en sluttdato for produksjon av olje og gass. Det mener en ny allianse av land der også Sverige og Danmark er med. «Beyond Oil & Gas Alliance» ble lansert i Glasgow i dag. – Vi kan ikke bare snakke om bruken av olje og gass. Produksjonen må på dagsorden, sier Danmarks klima- og energiminister.

Om Svein Tveitdal: Tidligere UNEP-direktør med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Blant veteranene i Besteforeldrenes klimaaksjon. Leder for Klimavalg 2013. Deltok for BKA ved klimatoppmøtene i Katowice 2018 og Madrid 2019, og er akkreditert observatør i Glasgow.

Sveins Glasgow-blogg:


Danmark og Costa Rica lanserer viktig allianse for utfasing av olje- og gassproduksjon

Hovedfokus til nå har vært på utfasing av kullproduksjon – nå står olje og gass (O&G) for tur.

Alliansen er det første initiativet innen de internasjonale klimaforhandlingene som fokuserer på å skru av kranen i stedet for å begrense utslippet av fossile drivstoff.

Medlemmer fra start er også Frankrike, Grønland, Italia, New Zealand, Portugal og Sverige samt provinsene California, Quebec, og Wales.

Målet er å bygge en fortropp av ambisiøse land som eksempler for andre å følge.

Den danske klima- og energiministeren Dan Jørgensen sa på pressekonferansen i Glasgow under lanseringen: «Dette er begynnelsen på slutten for O&G – noe 1,5-gradersmålet ikke har plass til (…) Så langt har fokus vært på kull, nå er tiden kommet til O&G (…) Vi ønsker å sette utfasing sentralt på den politiske agendaen i klimaforhandlingene.»

Danmark har satt punktum for produksjon av O&G i 2050. På spørsmål om dette er enkelt for Danmark som en liten produsent, sa han at de etter Brexit var EUs største oljeprodusent, og at Grønland har store ressurser som må bli liggende i bakken. Omstilling er nødvendig og han ønsket å vise at det er mulig. Danmark har nå 40 000 nye arbeidsplasser innen vindenergi og tallet vokser raskt. Han satte spørsmål ved land som sier de støtter «net zero» i 2050, men planlegger produksjon av O&G etter dette.

Se også tidligere omtale av det danske initiativet her

Klima- og energiministeren fra Costa Rica, Andrea Meza, sa at «en dollar ekstra investert i O&G er en dollar mindre til fornybar energi». Før pressekonferansen sa hun at den politiske makten til O&G-industrien må vingeklippes. «De har flere deltakere på konferansen enn den største nasjonale delegasjonen – de drar til alle land og de vil si at dette er et etterspørselsproblem.»

Det er interessant å merke seg at Norge allerede har gjort dette til sin posisjon.

Sverige annonserte en ny lov som vil forby all leting etter og produksjon av fossil energi på svensk territorium. Wales har sagt nei til både kullproduksjon og fracking, og ønsker å vise at dette er mulig.

På spørsmål under pressekonferansen sa Jørgensen at de er i kontakt med mange nye potensielle medlemmer, men ønsket bare å nevne Skottland, etter avtale med dem.

Utfasing av O&G er helt sentralt for å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Den nye alliansen vil bringe dette inn som et sentralt punkt i forhandlingene. Adressering av O&G ser nå ut til å kunne komme inn i teksten fra Glasgow for første gang på en COP. Noe som vil øke presset for å beholde deler av O&G-reservene i bakken. Det vil gjøre det enda vanskeligere for Norge å forsvare sin oljeposisjon, ikke minst om å lete etter O&G i nye områder.

For flere detaljer se hjemmesiden til den nye alliansen: Beyond Oil and Gas Alliance

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*