Gjenbruk for klima

gjenbruk sirkel
Gjenbruk står sentralt i en sirkulær økonomi. Ill fra Nasjonal digital læringsarena (NDLA)

Kjøper du bruktbil, slipper du å betale moms. Men hvis du driver en bruktbutikk for klær, må du ut med 25 % på all omsetning. Fretex og Virke reagerer på dette, og får støtte fra Besteforeldrene i Sør-Rogaland. Gjenbruk sparer energi og ressurser og er et viktig miljø- og klimatiltak vi trenger mer av, mener de. Det må stimuleres! 

Momsfritak på brukthandel

Fritak for moms på brukte klær og gjenstander er et godt miljøtiltak. Lengre levetid for varene fører til mindre belastning på miljøet.

De fleste gjenbruksbutikkene i Rogaland er drevet av frivillige og ideelle organisasjoner. De gjør en stor jobb med å ta imot og sortere for videresalg brukte varer som er for gode til å kastes. Organisasjonene har en klar miljø- og bærekraftsprofil. Her arbeider mange frivillige, og butikkene har blitt gode møteplasser i lokalmiljøet.

IVAR gjorde i 2018 sin byttebu på Forus om til butikk. Den har god omsetning som stiger år for år.

I tillegg finnes noen få private gjenbruksbutikker. De kjøper varene sine fra privatpersoner, loppemarked og nettauksjoner for videresalg. Sammenlignet med land som Danmark, Belgia og Nederland er det få gjenbruksbutikker i Norge og Rogaland. I disse landene finnes det egne butikker for barneklær og -utstyr, elektriske artikler, klær, møbler, antikviteter, samleobjekter og sportsutstyr. Fjernsynsprogrammer om antikviteter og loppemarked har mange seere.

I Norge kaster privatpersoner, bedrifter og offentlige virksomheter  mange tonn hver uke av varer som kunne vært brukt om igjen. Serien Sløsesjokket på NRK får fram dette tydelig. Hver nordmann kaster i snitt 28 kilo klær i året. Tekstilindustrien er ifølge Sløsesjokket en stor kilde til forurensning og CO2-utslipp.

Mange har fått øynene opp for at vi må kaste mindre og kjøpe mindre nytt for å ta hensyn til klimaet på kloden. Det er moderne med redesign og brukte møbler. Så hva skal til for at brukte ting blir mer tilgjengelig?

Kanskje burde alle gjenvinningsstasjoner pålegges å forhindre kasting av alt som kan brukes igjen, og å ha et utsalg for dette?

De som mottar brukte varer gratis og ikke betaler lønn til personalet, betaler ikke moms. Men de som kjøper og selger brukte gjenstander og/eller tar ut lønn for arbeidet, må betale 25 % moms. Det betyr dyrere varer for kundene, og at det blir mer utfordrende å drive slike bedrifter og skape arbeidsplasser.

Åpner man bruktbutikk privat, skal man i tillegg til husleie, lønn, driftskostnader og varekjøp også betale merverdiavgift, og regnestykket går ikke opp.

Det er mange gode argumenter for å fjerne momskravet for brukte varer. Viktigst er at det fører til mindre belastning på miljøet. Det kan skape flere grønne arbeidsplasser og større mangfold i varetilbudet. Bruktbutikker gir gode opplevelser. De som kommer inn finner gjerne ting som fremkaller gode minner. Vi mener at flere bruktbutikker ikke vil ta salg bort fra allerede etablerte. Ideelle organisasjoner og private aktører kan utfylle hverandre og skape større mangfold og aksept for å handle brukt.

Fretex og Virke har tatt opp momsreglene for brukthandel og bedt om at merverdiavgiftsloven endres på dette punktet. Vi støtter dette kravet.

Heidi H. Leite
Eilef J. Gard
Silvia Kriz

Besteforeldrenes klimaaksjon Sør-Rogaland

Besteforeldreaktivist Heidi Leite driver bruktbutikk i Egersund. Foto: Sigrid Thorbjørnsen

Spre klimavett,
del denne saken!

7 kommentarer

 1. Karin Lovise Skjerdal | 30.11.2021

  Jeg har merket meg at noen bruktbutikker selger klær som er ganske dyre; nå ser jeg endelig årsakssammenhengen. Håper Fretex og Virke får forslagene igjennom. Et annet tiltak som jeg tror vil kunne sette mer fart på sirkulærøkonomien på grasrotnivå, er at det blir billigere og lettere tilgjengelig å få hjelp til reparasjon. Ikke alle har ressurser eller tid til å reparere selv. Det er kostbart å få en syer/skredder til å sy om et klesplagg, reparert sko hos skomakeren eller satt i stand et gammelt møbel. Ofte svarer det seg å kjøpe nytt. Tenk om vi kunne fått øket status og flere utdanningsmuligheter til slike «reparasjons- yrker», og reguleringer som trygger lønninger samtidig som prisen for kunden holdes nede. Og foreløpig er det langt mellom hver skomaker, syer, møbelsnekker og lignende tilbud, i hvert fall i min hjemby. Jeg mener at det haster med slike tiltak.

 2. Silvia Kriz | 30.11.2021

  Spennende kommentar fra Karin Lovise Skjeldal. Er så enig i det du skriver om reparasjon. I tillegg til det du skriver om å stimulere til utdanning og levelige lønninger innen slike yrker, burde også reparasjoner få momsfritak!

 3. Ivar Seip | 01.12.2021

  Ovenfra, fra myndighetene, er det på høy tid at det settes inn kraftfulle tiltak for å gjøre reparasjon og gjenbruk til markeder som kan konkurrere godt. Nedenfra, f.eks. igangsatt eller presset fram av BKA og FIVH, bør det komme merkeordninger for alle produkter. Dette kan være etter mønster fra ordningen som finnes for hvitevarer mv. vedr. energiklasser, og fortelle noe om reparerbarhet, garantert og adressert tilgang på reservedeler, standardiserte tilkoblingskontakter og tilbehør, ladere osv., nettadresse for aktuelle reparatører … Et viktig moment for elektronikk er en garanti for hvor lenge drivere for nye operativsystemer oppdateres og hvor lenge det garanteres for tilgang til forbruksmateriell (som blekk til printer…). Godt fungerende ordninger for reparasjon og gjenbruk på den ene siden, og merkeordning for reparerbarhet på den andre, vil sammen bevisstgjøre forbrukerne (de som lar seg bevisstgjøre), og produsenter vil raskt se hvilke fortrinn det vil bli å satse på de bevisste kundene

 4. Haktor Øvrevik | 01.12.2021

  Enig i at myndighetene bør støtte sirkulær økonomi, gjennom momsfritak/reduksjon på brukthandel.
  Dette burde også gjelde reparasjon av ting som er eldre enn x, y, z antall år.
  Alt dette må naturligvis spesifiseres/differensieres mye nærmere, men i prinsippet synes jeg dette er riktig retning.

 5. Laila Stokkevåg | 05.12.2021

  Takk for at dere har fokus på dette. Itillegg vil jeg nevne en problemstilling når det gjelder mottak for brukt klær og andre brukte ting som det kreves tillatelse fra politiet på å omsette. Disse skal så veies, registreres, settes på en identifikasjon for å gjenkjenne plagget gjennom hele livssyklusen.
  Dette er pga heleriloven, og FIVH jobber for å endre den. Men Foreløbig slår den veldig ut for mindre bruktbutikker, Fretex har unntak mener jeg. Se feks Upscaledesign på Sandane og hvordan hun prøver å endre / tilpasse seg til lovverket.
  Takk for det gode arbeid dere gjør.
  Mvh
  Lsila Stokkevåg

 6. Laila Stokkevåg | 05.12.2021

  Ja og vedrørende reparasjoner og andre sirkulær metoder vil jeg henspeile oppmerksomheten på Bærekraftig liv på Landås som er paraply for mange flotte tiltak som Folkeverksted der en kan snekre og Tingoteket der en kan leie saker og ting istedet for å kjøpe det.
  Takk for oppmerksomheten

 7. Karin Lovise Skjerdal | 06.12.2021

  Ja, Bærekraftig Liv har utviklet seg til å bli en fin organisasjon med gode, varierte frivillige lokaltiltak flere steder. Når det gjelder behovet for gode profesjonelle tilbud på brukthandelsfronten er det som nevnt i kommentarene ovenfor endel skjær i sjøen enda. Derfor ble jeg gledelig overrasket når jeg leste på NRK.no om et nyåpnet senter i Bodø med kun sirkulære løsninger: ulike typer bruktbutikker, verksteder, salg av lokalprodusert mat. Det gir håp!! https://www.nrk.no/nordland/miljovennlige-julegaver.-apnet-egna_-senter-for-gjenbruk-i-bodo.-her-kan-du-kjope-billig-og-brukt-1.15753422

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*