Klimatiltak haster!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 22. apr 2021
 • AV:
  Redaksjonen
earthday
22. april er siden 1970 blitt markert som "Jordens dag" over hele verden. En god dag for å starte et klimatoppmøte, mener president Biden. (Getty Images)

For å øke tempoet i klimainnsatsen, har president Biden invitert 40 statsledere til et toppmøte som begynner i dag. Samtidig rykker 100 Nobelpris-mottakere ut med en erklæring: “We write today, on the eve of the Leaders’ Climate Summit, to urge you to act now to avoid a climate catastrophe by stopping the expansion of oil, gas and coal.”

Fra felleserklæringen, underskrevet av bl.a. de norske forskerne May-Britt Moser og Edvard Moser:

Som nobelpristagere i fred, litteratur, medisin, fysikk, kjemi og økonomi, og i likhet med mange mennesker over hele kloden, er vi sterkt opptatt av vår tids store moralske utfordring: klimakrisen og den omfattende ødeleggelse av naturen.

Klimaendringer truer liv og levebrød for flere hundre millioner mennesker på alle kontinenter, og setter tusenvis av arter i fare. Bruk av fossile brensler – kull, olje og gass – er uten tvil den viktigste årsaken.

Altfor lenge har regjeringer, på sjokkerende vis, somlet og haltet etter hva vitenskapen krever, og hva en voksende og mektig folkelig bevegelse vet: At det er nødvendig med drastiske tiltak.

Vi oppfordrer så sterkt vi kan verdens ledere til å arbeide sammen i fellesskap for å:

 • Avslutte nye utvidelser av olje-, gass- og kullproduksjonen i overensstemmelse med den beste tilgjengelige kunnskap.
 • Fase ut eksisterende produksjon av olje, gass og kull på en måte som er rettferdig, der det tas hensyn til landenes ansvar for klimaendringer, deres avhengighet av fossile brensler, og økonomiske evne.
 • Investere i en plan for å sikre 100 % tilgang til fornybar energi globalt, støtte land som er avhengige av fossile brensler, og gjøre det mulig for mennesker og samfunn over hele kloden å dra nytte av en globalt rettferdig overgang.

Å tillate fortsatte vekst innen fossile energikilder er uforsvarlig. Det fossile brenselssystemet er globalt og krever en global løsning – en løsning klimatoppmøtet må arbeide for. Første skritt er å la fossile ressurser bli liggende i bakken.
(oversatt av H Wiik og H M Seip)

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Christian F Holst | 22.04.2021

  Heia May-Britt og Edvard!
  Kristin og jeg støtter ovenstående oppfordringen til verdens ledere 100%! Vi er med i klima- og miljøkampen, om nødvendig livet ut! Dette er vårt livs kamp.
  Begge er vi medelmmer av BKA, Framtiden i våre hender, og Naturvernforbundet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*